Numeroase intervenții chirurgicale abdominale se pot realiza pe cale laparoscopică, iar în principiu orice intervenție laparoscopică se poate practica și robotic, cu condiția să existe tehnologia și expertiza necesare. Sistemul robotic da Vinci Xi vine însă cu o serie de avantaje ce îl poate recomanda pentru situațiile complexe, unde abordul laparoscopic ar fi dificil.
Sistemul robotic da Vinci reușește să depășească o serie de limitări ale laparoscopiei, oferind medicului un plus de acuratețe, ce se traduce în rezultate îmbunătățite.
„Utilizarea robotului apare benefică și este avantajoasă în intervențiile laborioase, care necesită disecții minuțioase, mai ales în regiuni anatomice greu accesibile și complexe. Sunt suficiente date care arată o serie de avantaje ale robotului chirurgical față de laparoscopie în chirurgia oncologică, chirurgia pelvisului (rect, prostată), chirurgia defectelor peretelui abdominal și altele. În consecință, ghidurile de practică actuale recomandă abordul minim invaziv ca primă opțiune, fie acesta laparoscopic sau robotic, cu precizarea că, în unele situații, robotul este mai sigur, mai eficient și este preferabil”, explică Dr. Bogdan Marțian, medic primar Chirurgie generală cu competențe în Chirurgie laparoscopică și Chirurgie robotică, șeful Secției Chirurgie Generală din Spitalul Clinic Sanador.
Datorită instrumente articulate, cu partea activă capabilă să se miște în toate direcțiile, robotul permite accesul în locurile dificile. Prin comparație, instrumentele laparoscopice sunt drepte, iar partea activă se poate mișca într-o singură direcție, ceea ce face dificil accesul în unele situații.