Cancer de rect

Aspecte terapeutice generale

Singura metodă de tratament al acestui tip de cancer, indiferent de stadiu, este chirurgia.

Aproximativ 1 din 8 pacienți cu cancer de rect vor necesita colostomă.

Radioterapia se utilizează înainte de operație, pentru a reduce dimensiunile tumorii sau ulterior chirurgiei, pentru a distruge celulele canceroase rămase.

Cancer de rect

Variante terapeutice 

Opțiunea tratamentului va depinde de localizarea afecțiunii, în colon sau în rect și de stadiul în care se află. Uneori, cancerul de colon necesită o terapie diferită față de cancerul de rect.

Tratamentul local este reprezentat de chirurgie și radioterapie. Ele îndepărtează cancerul din zone apropiate celor două organe.

Terapia sistemică este definită prin chimioterapie și imunoterapie. Medicamentele pătrund în torentul sanguin și distrug sau limitează cancerul din organism.

Tratamentul cancerului afectează și celule sănătoase, așadar vor apărea efecte secundare, care variază de la un pacient la altul. Echipa terapeutică va explica pacientului la ce efecte adverse să se aștepte, în urma tratamentului. Se recomandă o discuție deschisă cu medicul, pentru a avea acces la cea mai bună metodă de tratament.

Cancer rectal

Tratamentul chirurgical 

Chirurgia este cel mai frecvent tip de tratament pentru cancerul colorectal.

 

O variantă este colonoscopia, care implică îndepărtarea unui polip malign din colon sau din partea superioară a rectului, cu ajutorul colonoscopului.

 

Laparoscopia implică patru mici incizii abdominale, prin care medicul îndepărtează tumora și este recomandat în stadiul incipient al bolii.

 

Laparoscopia da Vinci este, de asemenea, o soluție bună și utilizează un sistem de chirurgie asistată robotic, care îi oferă doctorului o imagine mai bună, precum și precizie superioară laparoscopiei convenționale.

 

Chirurgia tradițională, printr-o incizie largă este cea mai utilizată metodă de tratament. În chirurgia deschisă, chirurgul realizează o incizie abdominală mare pentru a îndepărta tumora și o parte din colonul sănătos sau din rect. De asemenea se îndepărtează și unii ganglioni limfatici învecinați.

Când o porțiune din colon sau din rect este îndepărtată, chirurgul reconectează părțile sănătoase. Uneori, reconectarea este imposbilă. În acest caz, chirurgul realizează o nouă cale de eliminare a reziduurilor din organism. Se realizează o deschidere în peretele abdominal (stoma) la care conectează capătul superior al intestinului și îl închide pe cel inferior. Această intervenție se numește colostomie. Pentru colectarea reziduurilor se conectează și se lipește o pungă la stoma.

În general, stoma este temporară. Este necesară doar până ce colonul și rectul se vindecă. După ce are loc vindecarea, chirurgul reconectează cele două capete și închide stoma. În unele cazuri, în special în cazul tumorilor inferioare de rect, stoma este permanentă.

 

Radioterapia

Radioterapia utilizează radiații cu energie înaltă pentru a distruge celulele canceroase. Ea afectează doar celulele din zona expusă. Medicii utilizează diferite tipuri de radioterapie pentru a trata cancerul. Uneori, se folosește radioterapia intraoperatorie, în timpul intervenției chirurgicale.

Efectele secundare depind de zona iradiată și de doza de radiații necesară. Este recomandată odihna. Efectele secundare dispar la încetarea tratamentului.

 

Chimioterapia

Chimioterapia folosește medicamente administrate intravenos, care distrug celulele canceroase din tot corpul.

Efectele adverse depind de doză și de medicament:

  • elementele figurate: celulele sângelui ce luptă împotrivă infecțiilor, ajută la coagularea sângelui și transportă oxigenul. Dacă acestea vor fi afectate, vă veți simți mai obosit și slăbit, veți fi mai expus la infecții și veți sângeră mai ușor.
  • celulele rădăcinii firului de păr: chimioterapia determină căderea părului. Părul va crește la loc, dar uneori va avea altă culoare și textură.
  • celulele mucoasei tubului digestiv: chimioterapia poate determina scăderea poftei de mâncare, greață, vărsătură, diaree, durere la nivelul gurii și buzelor.

 

Imunoterapia

În situațiile în care cancerul s-a răspândit în corp, se pot folosi anticorpi monoclonali, care se leagă de celulele tumorale. Acest tip de terapie se administrează intravenos, în cabinetul doctorului sau în spital.

Efectele secundare sunt mai prezente după primul tratament și includ febră, dureri abdominale, vărsături, diaree, sângerări sau probleme respiratorii. În urma discuției cu echipa medicală, unele persoane primesc tratament pentru a reduce eventualele reacții alergice.

Tratamentul chirurgical al cancerului colorectal

Colectomia este metoda chirurgicală de rezecție a colonului și este metoda uzuală în tratarea afecțiunilor maligne sau benigne ale colonului. Implică îndepărtarea unei porțiuni din colon și refacerea tubului digestiv de către medicul chirurg.

Proctocolectomia reprezintă îndepărtarea rectului și a colonului. Din această categorie fac parte și colectomia ascendentă, colectomia descendentă, colectomia transversa, hemicolectomia dreaptă, hemicolectomia stângă, rezecția anterioară joasă, sigmoidectomia, colectomia subtotala, rezecția de colon, colectomia parțială și rezecția perineală.

Există mai multe afecțiuni care pot fi tratate prin rezecția de colon.

 

Colita ulcerohemoragică

Tratamentul chirugical se recomandă pacienților cu colită (inflamația colonului), care nu răspund la tratamentul medicamentos sau celor cu complicații severe, cum ar fi: perforarea colonului, sângerări severe sau megacolon toxic.

 

Boala Chron

Conform Chron’s and Colitis Foundation of America, două treimi până la trei sferturi dintre pacienții cu boala Chron vor avea nevoie de tratament chirurgical la un moment dat.  Spre deosebire de colita ulcerohemoragică, îndepărtarea segmentului de intestin afectat nu vindecă boala.

Referințe:

  • This page’s content provided by the National Cancer Institute. What You Need to Know About ™ Cancer of the Colon and Rectum. http://www.cancer.gov/cancertopics/wyntk/colon-and-rectal/page4.
  • Roxanne Nelson. Laparoscopic Colorectal Surgery May Improve Outcomes in Some Patients. Medscape Today. June 28, 2007. http://www.medscape.com/viewarticle/558988