Cancerul renal

Aspecte generale

Cancerul renal se formează în tubulețele din rinichi care colectează urina și filtrează sângele. Cel mai fecvent tip de cancer renal este carcinomul cu celule renale.

Diagnosticat din timp, poate fi tratat, cu o rată de supraviețuire situată între 79% și 100%.

 

Cancer la rinichi

Opțiunile terapeutice

Este o afecțiune destul de rezistentă la chimio și radioterapie.

Chirurgia renală tradițională implică o incizie abdominală mare. Altă abordare, laparoscopia convențională, este mai puțin invazivă, însă limitează dexteritatea și controlul doctorului.

Chirurgia da Vinci ® în afecțiuni renale

Dacă medicul dumneavoastră vă recomandă chirurgia, pentru o afecţiune renală, puteţi beneficia de o abordare minim invazivă – chirurgia da Vinci. Beneficiile sale, comparativ cu chirurgia clasică, sunt:

  • durere mult redusă;
  • pierdere de sânge redusă;
  • scade necesitatea transfuziilor;
  • risc mai scăzut de infecţie;
  • cicatrici mai mici;
  • durată de spitalizare mai redusă;
  • recuperare mai rapidă;
  • şanse mai mari de păstrare a rinichiului, în anumite intervenţii pentru tratarea cancerului;
  • rezultate clinice mai bune, în multe cazuri.

Chirurgia renală da Vinci preia cele mai bune tehnici ale chirurgiei deschise şi le aplică unui abord minim invaziv asistat robotic.

Simptome

Cancerul renal - afectiuni renale

Cancerul renal nu are simptome în stadii incipiente, însă se recomandă controlul medical, dacă se observă următoarele simptome:

  • sânge în urină;
  • umflătură în abdomen;
  • pierdere în greutate inexplicabilă;
  • durere în flanc;
  • inapetenţă.

În cazul metastazării cancerului, simptomele vor depinde de organul afectat. Respiraţia dificilă sau tusea cu expectorarea de sânge pot să apară în cancerul pulmonar. Durerea osoasă sau fractura se pot manifesta în cancerul osos. În cazul afectării creierului, vor fi prezente simptomele neurologice.

 

Teste pentru cancer la rinichi

În prezent, nu există teste de sânge sau de urină pentru detectarea cancerului renal. Medicul va solicita explorări imagistice, cum ar fi ecografia sau computertomografia. Dacă se bănuiește că afecțiunea a metastazat, examenul va include computertomografia abdominală sau un RMN abominal, radiografia toracică şi teste de sânge.

Se poate extinde în vena renală sau în vena cavă. Vena renală este principala venă a rinichiului, iar vena cavă este vena ce duce sângele la inimă. Porţiunea din tumoră ce se extinde în aceste vene se numeşte tromb tumoral. Explorările imagistice, în special RMN, pot determina prezenţa acestuia.

 

Computertomografia

Computertomografia este una dintre principalele investigații folosite în diagnosticarea acestui tip de cancer și este un examen înalt specializat, cu raze X.

Computertomografia oferă mult mai multe detalii decât radiagrafia convenţională, realizând imagini ale organelor, în felii subţiri sub diferite unghiuri.

Pentru a îmbunătăți calitatea imaginii asupra organelor abdominale, se poate folosi o substanță de contrast, care poate creea senzația de căldură.

 

Rezonanţa magnetică nucleară (RMN)

Examenul RMN este o investigație similară computertomografiei, care însă oferă o imagine mai bună asupra scheletului. Aceasta realizează imagini precise ale organelor în secţiune transversală, permițând examinarea strat cu strat. În general, nu este o examinare dureroasă.

Examenul se folosește atunci când computertomografia nu poate examina o anumită zona a corpului.

 

Scintigrama osoasă

Scintigrama osoasă este folosită pentru a observa posibilele diseminări ale cancerului în oase. Se face prin injectarea unei mici cantităţi de substanţă radioactivă intravenos. Deși îl poate identifica, această metodă nu poate stabili singură diagnosticul diferențial între cancer și alte afecțiuni, precum artrita.

 

Tomografia prin emisie de pozitroni PET

Examenul PET este înalt specializat şi oferă informaţii despre extinderea cancerului pe raza anumitor activităţi celulare. Examenul PET este folosit, în general, pentru cancerul de sân, colorectal, ovarian, limfom, pulmonar, melanom, cancerele capului şi gâtului.

 

Ecografia

Ecografia abdominală poate fi solicitată în cazul prezenței sângelui în urină și se vor observa rinichii, vezica urinară și uretrele. Acest examen îi permite urologului să observe posibilele formațiuni apărute. Imaginea ecografică produsă de tumorile renale arată diferit de cea a ţesutului renal normal. Acest examen poate fi utilizat ca test iniţial pentru diagnosticarea unei formaţiuni renale sau pentru efectuarea unei biopsii cu ac fin.

 

Pielografia intravenoasă

Pielografia intravenoasă este un alt tip de examinare pentru diagnosticarea cancerului renal. Aceasta implică injectarea unei substanțe de contrast, care se răspândește către rinichi. În timp ce aceasta substanță se plimbă prin rinichi, se realizează radiografii și astfel, se pot observa anomaliile renale.

 

Radiografia toracică

Radiografia toracică simplă poate indica dacă plămânul este afectat de cancerul renal. În cazul prezenței unei anomalii, se solicită examenul computertomografic pentru a stabili diagnosticul.

 

Angiografia

Această investigație oferă o imagine asupra localizării și funcționarii arterelor. Se va introduce un cateter printr-o arteră mare a piciorului, care ajunge la rinichi. După injectarea substanței de contrast, Angiografia prezintă vasele tumorii renale și ajută chirurgul în organizarea posibilei operații.

 

Biopsia

Biopsia se efectuează atunci când testele diagnostice, mai sus menționate, nu sunt clare. Prin biopsie, se extrage o mică bucată de țesut din formațiune, pentru a stabili dacă este benignă sau malignă. Doctorii folosesc mai multe metode pentru a efectua o biopsie renală. Cea mai frecventă metodă este biopsia cu ac fin. Folosind ghidarea ecografică sau computertomografică, se introduce direct în formațiune un ac lung şi subţire pentru a extrage o bucată de ţesut, care apoi, va fi studiată microscopic. Dacă există dovezi de extindere a cancerului, biopsia se poate face în zona în care acesta s-a răspândit. Se recomandă acest procedeu, pentru a reduce riscul de sângerare, în situația în care zona metastatică oferă mai mult acces decât rinichiul.

 

Analiza de urină

Analiza de urină este parte a examenului fizic complet. Se fac examene la microscop şi analize biochimice, pentru a detecta mici cantităţi de sânge sau alte substanţe care nu se pot vedea cu ochiul liber. Examenul microscopic (citologia) poate detecta celulele canceroase din urină.

 

Analize de sânge

Hemoleucograma completă şi examenele biochimice pot detecta anomalii asociate cancerului renal. Anemia (scăderea numărului de eritrocite) este foarte frecventă. Eritrocitoza (numărul crescut de eritrocite) poate apărea, deoarece anumite tipuri de cancer renal produc un hormon (eritropoietina) care poate crește producţia de eritrocite a măduvei hematogene.

Referințe: