Chirurgie Bariatrică - Obezitatea
Chirurgia bariatrică, numită și chirurgia obezitatii, se folosește pentru a reduce capacitatea organismului de a absorbi și depozita caloriile. Cele două tipuri de tehnici utilizate sunt cele restrictive și cele de malabsorbție.
Tehnicile restrictive reduc dimensiunile stomacului, prin limitarea cantității de alimente ingerate la o masă. Acestea includ bandarea gastrică ajustabilă și bypass-ul gastric Roux en Y, cel din urmă fiind și o tehnică de malabsorbție.
Tehnicile de malabsorbție reduc capacitatatea organismului de a depozita caloriile, prin deturnarea alimentelor din zonele tubului digestiv responsabile cu absorbția caloriilor. Ele includ deturul biliopancreatic și deturul biliopancreatic cu comutare duodenală.
Bypass-ul gastric
Bypass-ul gastric este principala tehnică de chirurgie bariatrica utlizata în Statele Unite. Ea îmbină tehnicile restrictive și de malabsorbție, ceea ce s-a dovedit a fi o metodă foarte eficientă de scădere ponderală. Este considerată ca standard de aur în tratamentul chirurgical.
Bypass-ul gastric implică, totuși, riscuri serioase. Printre potențialele complicații precoce se numără sângerarea, infectarea, scurgerile prin anastomozele incompetente, formarea de trombi în venele membrelor inferioare ce pot migra spre plămâni sau inima.
Chirurgie bariatrică – Chirurgia obezității
Se poate efectua printr-o incizie abdominală largă, prin laparoscopia convențională sau prin laparoscopia asistată robotic (chirurgia da Vinci). Astăzi, se preferă tratamentul laparoscopic pentru că implică traume reduse, datorită inciziilor mici. În cazul pacienților extrem de obezi, cu alte posibile complicații medicale, se recomandă adesea abordul deschis. Sistemul de chirurgie da Vinci s-a dovedit de ajutor în depășirea acestor provocări printr-o ergonomie îmbunătățită, imagine și instrumente.
Aveți nevoie de chirurgie bariatrică?
În situația în care pacientul rămâne obez în urma tratamentelor nechirurgicale, chirurgia poate deveni o soluție. Dacă pacientul se regăsește într-unul dintre cazurile de mai jos, i se poate recomanda să se îndrepte către chirurgia bariatrică:
- Are șanse reduse de a scădea în greutate sau de a păstra greutatea obținută prin metode nechirurgicale.
- Este bine informat aupra tehnicii chirurgicale și efectelor tratamentului.
- Este hotărât să scadă în greutate și să își îmbunătățească sănătatea.
- Este conștient de modul în care se va schimba viața după operație (modificări date de efectele secundare, inclusiv obligația de a mesteca bine hrana și imposibilitatea de a mânca mese bogate).
- Este conștient de potențialul risc al unor complicații, restricțiile alimentare și rarele eșecuri.
- Este hotărât să mănânce sănătos și să aibă activitate fizică, să se prezinte la control și să ia suplimentele de vitamine și minerale.
Bypass-ul gastric da Vinci
Laparoscopia asistată robotic da Vinci îi conferă chirurgului numeroase avantaje pentru a oferi un tratament conform standardului de aur, precum o ergonomie mai bună, o imagine și instrumentație superioară. Bypass-ul da Vinci este poate cea mai eficientă și mai puțin invazivă metodă de tratament chirurgical de reducere a greutății, chiar și în cazul pacienților cu obezitate extremă.
Bypass-ul gastric da Vinci oferă numeroase beneficii potențiale față de chirurgia tradițională deschisă precum:
- durere mult diminuată;
- pierdere mult mai mică de sânge;
- mai puţine complicaţii;
- cicatrici mai mici;
- durată redusă de spitalizare;
- revenire mai rapidă la activităţile curente;
Referințe:
- American Society for Metabolic and Bariatric Surgery. Metabolic & Bariatric Surgery
- Fact Sheet.
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). “ Open and Laparoscopic Bariatric Surgery.” Bariatric Surgery for Severe Obesity. https://win.niddk.nih.gov/publications/gastric.htm#complications
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Longitudinal Assessment of Bariatric Surgery (LABS). https://win.niddk.nih.gov/publications/labs.htm#whydid
- Snyder BE, Wilson T, Scarborough T, Yu S, Wilson EB. Lowering gastrointestinal leak rates: a comparative analysis of robotic and laparoscopic gastric bypass.J Robotic Surg. 2008.
- Jacobsen G, Berger R, Horgan S. The role of robotic surgery in morbid obesity. J Laparoendosc Adv Surg Tech A. 2003 Aug;13(4):279-83.
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). “Is Surgery for You?” Bariatric Surgery for Severe Obesity. https://win.niddk.nih.gov/publications/gastric.htm#issurgfor