Tumori ale peretelui toracic
Tumorile peretelui toracic pot fi benigne sau maligne și implică structuri osoase, cartilaginoase sau țesuturi moi. În 2019, au fost diagnosticate mii de cazuri la nivel global, afectând în mod semnificativ calitatea vieții pacienților.
Există două tipuri principale de tumori ale peretelui toracic: tumori primare (care își au originea în peretele toracic) și tumori secundare (care se răspândesc în peretele toracic din alte părți ale corpului). Tumorile primare includ osteosarcomul, condrosarcomul și sarcomul Ewing, în timp ce tumorile secundare sunt metastaze de la alte tipuri de cancer.
Simptome
Din nefericire, tumorile peretelui toracic pot oferi simptome tardiv, în cele mai multe cazuri. Acest tip de tumori este greu de detectat timpuriu din cauza simptomelor nespecifice.
Există, totuși, câteva posibile simptome și se recomandă vizita medicală la apariția acestora:
- Durere localizată persistentă;
- Umflături sau mase palpabile în zona toracică;
- Limitarea mobilității toracice;
- Dificultăți de respirație;
- Sensibilitate în zona afectată;
- Durere accentuată la mișcare sau respirație profundă.
Opțiuni de tratament pentru tumorile peretelui toracic
Opțiunile de tratament alese de echipa medicală vor depinde de tipul și stadiul tumorii, de vârstă și de starea generală de sănătate. În funcție de acești factori, medicul poate recomanda chirurgia, chimioterapia, radioterapia sau o combinație a acestora.
Operația chirurgicală poate fi recomandată, mai ales în cazul tumorilor benigne sau al celor localizate, care pot fi îndepărtate complet. Pentru a înțelege opțiunile chirurgicale, este important ca pacientul să știe că intervențiile pot varia de la rezecția unei părți a peretelui toracic până la reconstrucția acestuia folosind materiale sintetice sau grefe.
Chirurgia deschisă tradițională implică o incizie lungă pentru a permite accesul către zona afectată și îndepărtarea completă a tumorii.
Chirurgia minim invazivă folosește incizii mici, prin care chirurgul introduce aparatura medicală împreună cu o cameră pentru a putea efectua intervenția. În chirurgia asistată video, medicul urmărește video intervenția și folosește instrumente lungi, fiind ajutat de camera video care mărește zona de lucru.
Chirurgia robotică da Vinci
Chirurgul poate utiliza această tehnică pentru diferite tipuri de intervenții, precum rezecția tumorilor osoase sau cartilaginoase, prin câteva incizii mici. În timpul intervenției, medicul stă lângă pacient și operează cu ajutorul unei console. Camera și aparatura de înaltă precizie ajută chirurgul să efectueze intervenția la un nivel ridicat.
Beneficii
Studiile sugerează posibilele beneficii ale unei intervenții realizate cu ajutorul metodei da Vinci:
- Posibile complicații reduse;
- Durată de spitalizare redusă;
- Șanse posibil mai mici de trecere către chirurgia deschisă.