Cancerul de vezică urinară

Aspecte generale

Vezica urinară este un organ situat în abdomenul inferior, are dimensiunea unui grapefruit și este responsabil cu stocarea urinei.

Cancerul de vezică urinară apare la 67.000 de persoane pe an, în Statele Unite, însă majoritatea supraviețuiesc acestei afecțiuni.

cancerul de vezica urinara, cistectomia da vinci

Opțiunile terapeutice

Există patru opțiuni terapeutice, în funcție de stadiul bolii:

 • Chirurgicală;
 • Radioterapie;
 • Chimioterapie;
 • Terapie biologică.

Tratamentul chirurgical: cistectomia

Cistectomia reprezintă îndepărtarea întregului perete vezical și, posibil, eliminarea ganglionilor limfatici învecinați.

Metoda clasică implică o incizie abdominală largă, pentru a se ajunge la vezică. Laparoscopia convențională, o alternativă, este mai puțin invazivă, dar limitează câmpul vizual și dexteritatea chirurgului.

 

Cistectomia da Vinci

Sistemul da Vinci oferă o nouă metodă de chirurgie minim invazivă, care folosește tehnologie de ultima oră și are numeroase beneficii:

 • mult mai puţină durere;
 • pierdere de sânge mai redusă;
 • scade necesitatea transfuziilor;
 • risc redus de infecţie;
 • cicatrici mai mici;
 • durată de spitalizare mai redusă;
 • recuperare mai rapidă;
 • prognostic clinic mai bun în multe cazuri.

Precizia și dexteritatea instrumentelor sistemului da Vinci oferă o soluție minim invazivă pentru tratarea cancerului vezical.

Factori de risc

Informații generale

Factorii de risc sporesc șansele de dezvoltarea ale unei boli, însă este important de știut că oamenii pot fi expuși unor factori de risc, fară a dezvolta cancer de vezică urinară. De asemenea, se poate ca cineva să nu prezinte niciun simptom, dar afecțiunea să apară.

Fumatul

Principalul factor de risc pentru cancerul de vezică este fumatul, deoarece vezica urinară este poarta de ieșire din organism pentru multe substanțe chimice, inclusiv pentru cele prezente în fumul de tutun.

Expunerile profesionale

Există anumite substanțe chimice, precum benzidina și beta naftilamina, folosite în industria vopselurilor, care duc la apariția cancerului vezical. Ramurile industriale cu risc înalt de expunere sunt industria pielăriei, vopselurilor, cauciucurilor și tipografiile.

Vârsta înaintată

Probabilitatea de a dezvolta cancer vezical crește odată cu vârstă. Dintre pacienții diagnosticați, peste 70% au depășit vârstă de 65 de ani.

Inflamaţia cronică a vezicii urinare

Infecțiile urinare au fost asociate cu apariția cancerului de vezică. De asemenea, Schistosomiaza, infecție determinata de prezența unui parazit, crește riscul de apariție a bolii.

Prezenţa cancerului vezical în antecedentele patologice personale

Carcinomul urotelial este cancerul tractului urinar. El poate debuta atât în vezică, cât și în uroteliu (organul care căptușește bazinetul, ureterele şi o porţiune din uretră). Chiar și atunci când o tumoră din vezică este îndepărtată, ea se poate dezvolta în altă zonă a uroteliului, așadar controlul periodic este obligatoriu.

Factorii genetici

 

Informații generale

 

Cancerul vezical este adesea genetic. Studiile arată că metabolizarea substanțelor chimice este diferită, în funcție de zestrea genetică a pacientului, iar persoanele care metabolizează mai lent substanțele chimice au predispoziție crescută pentru acest tip de cancer.

Chimioterapia şi radioterapia

Medicamente folosite în tratarea cancerului, precum cyclofosfamida (Cztoxan) și ifosfamida (Ifex), favorizează apariția cancerului vezical. Mesna este un medicament folosit împreună cu cele două de mai sus, pentru a reduce iritarea vezicii, în timpul tratamentului. Persoanele care fac radioterapie pelvină prezintă un risc crescut, de asemenea.

Apa şi arsenicul

Prezența și cantitatea crescută de arsenic în apa favorizează apariția acestui tip de cancer.

Consumul de lichide

Persoanele care consumă multe lichide au o incidență mai scăzută a prezenței bolii, datorită faptului că golesc mai des vezica urinară și rețin mai puțin timp substanțele chimice.

Simptome

Simptomele comune ale cancerului de vezică urinară includ:

 • hematuria (prezenţa sângelui în urină);
 • durere la urinare;
 • urinare frecventă;
 • durere lombară.

Aceste simptome pot fi prezente și în cazul altor afecțiuni, însă este recomadat consultul medical cât mai urgent, în cazul apariției lor.

Teste pentru cancerul de vezică urinară

Examenul CT

Examenul CT este un procedeu care înregistrează imagini detaliate, din interiorul corpului, sub diferite unghiuri, prin raze X. Se poate folosi și substanță de contrast, care oferă claritate sporită asupra țesuturilor.

Examenul de urină

Acest tip de examinare implică un test care determină culoarea urinei și conținutul ei (glucoză, proteine, eritrocite, leucocite).

Tușeul

Constă în examenul vaginului şi/ sau al rectului. Medicul introduce degetele în vagin şi/ sau rect pentru a palpa eventualele proeminenţe.

Pielografia intravenoasă

Pielografia intravenoasă constă într-o serie de radiografii ale rinichilor, ureterelor (tuburile ce duc urina de la rinichi la vezică) şi vezicii urinare pentru a vedea dacă există cancer în aceste organe.

Cistoscopia

Cistoscopia este o investigaţie prin care se examinează interiorul vezicii şi uretrei pentru a identifica zonele anormale. Un cistoscop se introduce prin uretră în vezică. Cistoscopul este un instrument subţire, tubular cu lumina şi o lentilă pentru vizualizare. Poate avea de asemenea un dispozitiv pentru a preleva mostre de ţesut, ce vor fi examinate la microscop.

Biopsia

Biopsia reprezintă prelevarea de celule sau ţesuturi pentru a fi examinate la microscop de către un anatomopatolog pentru a verifica daca sunt semne de cancer. În timpul biopsiei, se poate elimina întreaga tumoră.

Citologia urinară

Examenul de citologie urinară constă în examinarea la microscop a urinei pentru a observa celule anormale.

Referințe: