Cancerul de prostată

Cancerul de prostată se definește prin prezența celulelor maligne (canceroase) la nivelul prostatei. Prostata este o glandă a sistemului reproducător masculin, situată sub vezica urinară şi în faţa rectului. Are mărimea unei castane şi înconjoară uretra.

Cancerul de prostată este unul dintre principalele tipuri de cancer care afectează bărbatul. În Statele Unite, unul din şase bărbaţi va fi diagnosticat cu cancer de prostată în cursul vieţii sale. Vestea bună este că datorită conștientizarii crescute, din ce în ce mai mulţi bărbaţi sunt diagnosticaţi la timp, când afecțiunea este localizată în prostată, fară a se fi extins.

Operatie cancer de prostata - prostatectomie radicala robotica da Vinci

Opțiunile terapeutice

Prostatectomia robotica da Vinci

Îndepărtarea chirurgicală a cancerului de prostată – prostatectomie radicală

În cancerul de prostată localizat, prostatectomia radicală (îndepărtarea prostatei) este considerată metoda definitivă de tratare a cancerului prin îndepărtarea lui.

Îndepărtarea chirurgicală a prostatei ajută doctorul să observe cât de agresivă este tumora şi cât de mult s-a extins.

Atunci când se optează pentru chirurgie, în defavoarea iradierii, medicul poate observa apariția posibilelor recidive, prin monitorizarea PSA. De asemenea, aceasta rămâne o opţiune de rezervă, în cazul în care cancerul recidivează. Studiile arată că şansa de supravieţuire pe termen lung este mai mare în cazul pacienţilor ce au urmat tratamentul chirurgical, comparativ cu cei care au urmat alte tratamente.

Prostatectomia robotică da Vinci

Prostatectomia robotică da Vinci este alegerea numărul 1 în tratamentul cancerului de prostată localizat, în Statele Unite. Astfel, se efectuează intervenţii chirurgicale majore, prin incizii mici. Beneficiile sunt cele ale unui tratament definitiv, insa implică mai puţină durere, rezultate clinice superioare şi o perioadă mai scurtă de spitalizare.

Pentru că fiecare milimetru este valoros, în tratamentul acestui tip de cancer, sistemul da Vinci îi oferă chirurgului controlul, precizia și imaginea necesare pentru a îndepărtă țesutul afectat, fară a deteriora integritatea nervilor și a vaselor de sânge.

Conform studiilor, pacienții tratați prin prostatectomia da Vinci au prezentat o revenire mai rapidă a continenței urinare și și-au recăpătat funcția sexuală normală, într-un an de la momentul intervenției.

Radioterapia

Acest tip de terapie utilizează raze X de înaltă energie, emise de un dispozitiv sau emise de seminţe radioactive implantate în prostată, cu scopul de a elimina celulele canceroase. In situaţia in care cancerul de prostată este localizat, radioterapia devine o alternativă pentru chirurgie.

Îngheţarea cancerului de prostată (crioterapia)

Criochirurgia este un tip de tratament care utilizează azotul lichid pentru a îngheţa şi distruge celulele canceroase. Intervenţia durează aproape 2 ore şi se face sub anestezie totală sau peridurală.

Terapia hormonală

Tratamentul hormonal luptă impotriva cancerului de prostată, prin suprimarea hormonilor masculini (androgeni), cum ar fi testosteronul. Tratamentul constă în îndepărtarea chirurgicală a testiculelor sau poate fi medicamentos.

În situațiile în care cancerul s-a extins în afara prostatei și operația nu mai reprezintă o variantă, se apelează la terapia hormonală. Ea poate fi de ajutor pentru a opri cancerul înainte de a metastaza.

Monitorizarea (aşteptarea cu supraveghere)

Aşteptarea cu supraveghere constă în monitorizarea atentă a stării pacientului, fără a se urma un tratament, atât timp cât nu există simptome sau acestea nu suferă modificări. Este folosită în cazul pacienţilor batrâni, cu patologie asociată şi cancer în stadiu incipient.

Cauze şi factori de risc

Cauzele cancerului de prostată sunt variate şi complexe. Există mai multe puncte de vedere asupra factorilor care cauzează cancerul de prostată.

Vârsta şi factorii genetici

S-a observat că acest tip de cancer apare destul de rar la bărbații mai tineri de 50 de ani. După acesta vârstă, șansele de îmbolnăvire cresc.

Cercetătorii au identificat o serie de gene care tind să crească șansele de a dezvolta acest tip de cancer. Daca tatăl sau fratele său a fost identificat cu cancer de prostată, riscul ca un bărbat să dezvolte boala se dublează.

Dieta şi modul de viață

Cercetătorii sunt de părere că modul de viață, expunerea la medii toxice și dieta alimentară influențează apariția și diseminarea acestui tip de cancer.

Dintre alimentele care favorizează apariția bolii, menționăm carnea roșie, produsele lactate și carbohidrații. De asemeni, stilul de viață sedentar este unul dintre factorii întâlniți la bărbații afectați de cancerul de prostată.

Alimentația bogată în legume și hrana crudă ajută la prevenirea acestui tip de cancer. Acizii grași, Omega 3 și Omega 6, Seleniul, vitamina D3 și vitamina E sunt benefici în prevenirea apariției cancerului.

Simptomele

În stadiile incipiente, cancerul de prostată este asimptomatic. Poate fi depistat prin testul PSA sau prin tușeu rectal.

Cancer prostata

În stadiile avansate, pot apărea simptome precum prezența sângelui în urină sau impotența.

Simptome posibile:

  • urinare frecventă, în special nocturnă;
  • imposibilitatea de a urina;
  • dificultate în a începe sau opri urinarea;
  • un jet de urină slab sau întrerupt;
  • durere sau arsură la urinare;
  • sânge în urină sau spermă;
  • ejaculare dureroasă;
  • durere lombară frecventă sau în solduri ori coapse.

 

Teste pentru determinarea stadiului cancerului de prostată

Următoarele teste şi proceduri pot fi folosite pentru stadializarea cancerului de prostată:

Scintigrama osoasă

Aceasta este o investigaţie realizată pentru a verifica dacă există în os celule care se divid rapid, precum celulele canceroase. O cantitate redusă de radionuclid este injectată intravenos. Substanţa radioactivă acumulată în os este detectată de un scaner.

RMN (rezonanţă magnetică nucleară)

Este o investigaţie care utilizează un magnet, unde radio şi un computer pentru a obţine o serie de imagini detaliate din interiorul corpului.

Limfadenectomia pelvină

Aceasta intervenţie chirurgicală implică îndepărtarea ganglionilor limfatici din pelvis, pentru a fi examinaţi de anatomopatolog.

Computertomografie

Este o investigaţie care realizează o serie de imagini detaliate ale interiorului corpului, ,din diferite unghiuri. Imaginile sunt realizate de un calculator conectat la un aparat de radiografie. Se poate injecta o substanţă de contrast pentru a se vedea mai clar ţesuturile şi organele.

Biopsia veziculelor seminale

Biopsia implică prelevarea de lichid din veziculele seminale (glandele ce produc sperma), cu ajutorul unui ac. Lichidul este examinat de anatomopatolog pentru a determina prezenţa cancerului.

Referințe:

  • „General Information about Prostate Cancer,” National Cancer Institute, https://www.cancer.gov.
  • “Prostate Cancer: Guideline for the Management of Clinically Localized Prostate Cancer”:2007 Update. American Urologic Association.
  • “ What are the Key Statistics About Prostate Cancer?,” National Cancer Institute, https://www.cancer.org.
  • American Cancer Society 2008 Cancer Facts and Figures
  • „The Prostate Cancer Outcomes Study: Fact Sheet,” National Cancer Institute
  • Gleason score: A system of grading prostate cancer tissue based on how it looks under a microscope. Gleason scores range from 2 to 10 and indicate how likely it is that a tumor will spread.. National Cancer Institute, https://www.cancer.gov.
  • Prostate Cancer Clinical Guideline Update Panel. Guideline for the management of clinically localized prostate cancer: 2007 update. Linthicum (MD): American Urological Association Education and Research, Inc.; 2007. 82 p.
  • King CR, Patterns of Prostate Cancer Biopsy Grading: Trends and Clinical Implications. Int J. Cancer (Radiat. Oncol. Invest): 90,305-311(2000).
  • Di Blasio, C. J., A. C. Rhee, et al. Predicting clinical end points: treatment nomograms in prostate cancer. Semin Oncol. 2005; 30(5):567-86.
  • Carlucci JR, Nabizada-Pace F, Samadi DB. Organ-confined prostate cancer and the emergence of robotic prostatectomy: What primary care physicians and geriatricians need to know. Geriatrics. 2009; 64(2):8-14.
  • Tewari A, Raman JD, Chang P, Rao S, Divine G, Menon M.Long-term survival probability in men with clinically localized prostate cancer treated either conservatively or with definitive treatment (radiotherapy or radical prostatectomy). Urology. 2006 Dec; 68(6):1268-74.
  • Zelefsky M, Chan H, Hunt M, Yamada Y, Shippy A, Amols H. Long-term outcome of high dose intensity modulated radiation therapy for patients with clinically localized prostate cancer. journal of urology.2006; 176 (4): 1415-1419
  • Merrick G. Erectile function after prostate brachytherapy. Int J Radiat Oncol Biol Phys. 2005 Jun; 62(2): 437-47
  • „Detailed Guide: Prostate Cancer – Cryosurgery,” American Cancer Society, www.cancer.org.
  • „Hormone (Androgen Deprivation) Therapy,” American Cancer Society, www.cancer.org.
  • Benjamin J. Challacombe, Declan G. Murphy, Rhana Zakri and Declan J. Cahill, The Urology Centre, Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust, London, UK, Accepted for publication 21 October 2008
  • „Prostate Cancer Treatment: Treatment Option Overview,” National Cancer Institute, www.cancer.gov. URL: https://www.cancer.gov.