Cancerul genital

Sistemul reproducător feminin, format din uter, vagin, ovare și trompe uterine poate fi afectat de mai multe tipuri de cancere ginecologice. Cele mai des întâlnite sunt cancerul uterin și cel ovarian.

Histerectomia este cea mai eficientă opțiune terapeutică, la momentul actual. Tipul de histerectomie ales va depinde de istoricul pacientului, de starea de sănătate a acestuia și de nivelul de extindere al cancerului.

Cancerul genital - Cancerul uterin, ovarian - Histerectomia

Cancerul uterin

 Acest tip de cancer este cea mai frecvent întâlnită afecțiune malignă a tractului genital feminin și al patrulea tip de cancer al femeii.

Se formează în țesuturile uterului, care este organul în formă de pară, situat în bazin, în care se dezvolta fătul.

 

Cancerul genital

Simptome cancer col uterin

 Dintre simptomele frecvent intalnite in aceasta afectiune, mentionam:

 • sângerare sau scurgeri nelegate de ciclul menstrual;
 • sângerare după menopauză;
 • menstre la interval neregulat sau după contact sexual;
 • o formațiune vaginală;
 • urinare frecventă, dificilă;
 • dispareunie (durere în timpul contactului sexual);
 • durere pelvina accentuată;
 • o secreție vaginală apoasă, subțire, albă sau roz;
 • presiune pelvina crescută, în special dacă este asociată cu modificări la nivelul funcțiilor vezicii urinare și ale intestinului.

 

 

Investigații

Investigațiile care examinează uterul sunt folosite pentru diagnosticarea cancerului uterin. Unele dintre aceste teste includ examenul fizic și anamneza, un examen ginecologic, un test Babeș – Papanicolau, colposcopia (inspectarea colului cu un microscop), biopsia cervicală, biopsia endometriala, ecografia, dilatarea și chiuretarea, histeroscopia.

Cancerul de col uterin

 

Cancerul de col apare în urma unei mutații a celulelor mucoasei, care se extinde în țesuturile și organele normale. Dacă această multiplicare anormală trece neobservată sau nu este tratată, vor apărea tumori și cancerul se va extinde.

 

Factori de risc

 În cazul cancerului de col, mutația celulară inițială este probabil devansată de una sau mai multe afecțiuni asociate. Enumerăm principalele cauze ale acestei afectiuni:

 

Fumatul

Fumul de țigară este carcinogenic și este legat de apariția mutațiilor în mucoasa colului uterin, astfel că riscul de îmbolnăvire este de două ori mai mare la femeile care fumează.

 

Vârsta

Cancerul de col poate apărea la orice vârstă, însă sunt favorizate femeile peste 40 de ani. Este rareori întâlnit la femeile sub 21 de ani.

 

Papilomavirusul uman

HPV este o infecție comună și un precursor al apariției celuelor anormale. Este considerat principala cauză a cancerului de col. Din cele peste o sută de tulpini, majoritatea sunt benigne. Însă, o parte sunt recunoscute ca fiind maligne.

 

Sistemul imunitar compromis

Din păcate, un sistem imunitar slab împiedică organismul să se apere de boli. Pacientele care au suferit un transplant de organ sau terapii imunosupresoare sunt mai expuse apariției cancerului de col.

 

Pacienții cu HIV/SIDA.

 Pacienții cu sindroame congenitale rare care le afecteaza sistemul imunitar.

 

Anticoncepționalele

Utilizarea pe termen lung (mai mult de 5 ani) a anticoncepționalelor orale este considerată a fi o cauză favorizantă a cancerului de col.

 

Sarcinile multiple

Desi nu se cunoaște cauza exactă, faptul că boala apare în urma sarcinilor multiple duse la termen este documentat prin studii mari.

 

Dieta

Femeile supraponderale și cele care au o dieta săracă în fructe și legume prezintă un risc crescut de apariție a bolii.

 

 Semne si simptome

 Cancerul de col uterin prezintă rareori simptome în fază incipientă. La apariția simptomelor, cancerul posibil să fi metastazat. Simptomele în fază avansată includ:

 • orice scurgere vaginală anormală;
 • sângerare în afara menstruației;
 • durere după contactul sexual, duș sau examenul ginecologic.

Toate aceste simptome ale cancerului de col pot fi sugestive și pentru alte afecțiuni, majoritatea benigne. De fiecare dată consultați-vă medicul pentru un diagnostic profesional.

Testul Babeș Papanicolau poate identifica modificările celulare suspecte cu mult înainte că acestea să reprezinte o amenințare.

Cancerul ovarian

Cancerul apare când celulele încep să se schimbe și să se multiplice fară control. Aceste celule formează mase de țesut numite tumori. Cancerul ce își are originea în ovare se numește cancer ovarian. Cancerul ovarian se poate răspândi de la ovare în orice altă parte a corpului.

Există mai multe tipuri de tumori ovariene:

 • Tumorile epiteliale se formează din celulele care acoperă suprafața ovarelor. Acesta este cel mai comun tip de cancer ovarian.
 • Tumorile din celule germinale se formează în interiorul ovarului, în zona în care se produc ovulele. Aceste tumori sunt rare și apar, în general, la adolescente și la femeile până în 30 de ani.
 • Tumorile stromale se formează din celulele care sintetizează hormonii feminini. Aceasta este una dintre cele mai rare forme de cancer ovarian.

 

Opțiuni terapeutice

Tratamentul chirurgical implică îndepărtarea țesuturilor, ovarelor și organelor învecinate.

Chimioterapia utilizează medicamente puternice pentru a omorî celulele canceroase. Acest tratament este folosit adesea în asociere cu chirurgia.

Radioterapia utilizează radiații cu energie înaltă pentru a omorî celulele canceroase.