Dr. Decebal Fodor, medic specalist chirurgie generală, a atras atenţia că în România sunt 20 de platforme pentru chirurgia robotică, dintre care doar două sunt în sistemul public, la Timişoara şi la Iaşi, restul fiind în sistemul privat. În România, în acest an, au fost făcute 1400 de intervenţii de chirurgie robotică. Comparativ, anul trecut, în Grecia au fost făcute aproape 3.600 de astfel de intervenţii.
”Chirurgia robotică, chiar dacă pare desprinsă din romanele SF ea nu ţine de viitor, ţine de prezent şi este prezentul din mâinile chirurgului care îşi doreşte tot ce e mai bun pentru pacienţii săi. Atunci când începem să cunoaştem tainele chirurgiei robotice, ne dăm seama că singura oprelişte este doar imaginaţia. În rest putem face absolut orice cu robotul, tocmai pentru a îmbunătăţi rezultatul postoperator şi a creşte şansa la supravieţuire, când vorbim de patologii oncologice”, a declarat medicul Decebal Fodor.
Întrebat câşi roboţi chirurgicali sunt în România, Fodor a explicat că doar doi sunt în sistemul medical public.
”Datele pe care vi le pezint sunt recente, de săptămâna trecută. În România există la ora actuală 20 de platforme Da Vinci, dintre acestea, doar două sunt în sistemul public, restul sunt în privat. Sunt în Timişoara şi la Iaşi. Anul ăsta, în urmă cu o lună au fost efectuate aproximativ 1.500 de intervenţii robotice în toată ţara şi targetul este să depăşim 2.000 de intervenţii până la finalul anului”, a spus Fodor.