Tratamentul modern al cancerului colorectal, cea mai frecventă afecțiune oncologică diagnosticată în România

Tratamentul modern al cancerului colorectal

Cu toate că există metode eficiente de screening pentru cancerul colorectal și pentru depistarea din timp a leziunilor precanceroase, acest tip de cancer ocupă, în continuare, un loc fruntaș în topul celor mai frecvente afecțiuni oncologice identificate în rândul populației generale din România.

Din fericire, dacă este diagnosticat în stadii incipiente, cancerul de colon poate fi tratat cu succes. Dar ca acest lucru să fie posibil, este esențial ca începând cu vârsta de 40 de ani să se facă în mod periodic controale la medicul gastroenterolog și chiar mai devreme, dacă există factori de risc. Odată stabilit diagnosticul de cancer colorectal, tratamentul va fi multimodal, individualizat, și poate include intervenție chirurgicală, radioterapie și chimioterapie. Uneori, este recomandată radioterapia externă ca tratament de primă intenție, în asociere cu chimioterapia, pentru micșorarea tumorii, însă, de regulă, tratamentul de primă linie în cancerul colorectal rămâne cel chirurgical.

Intervențiile chirurgicale în cancerul colorectal pot fi efectuate prin metode chirurgicale clasice sau minim invazive, prin chirurgie laparoscopică ori chirurgie robotică. Tratamentul este stabilit în comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board), în funcție de localizarea tumorii, dimensiunea acesteia, stadiul în care a fost descoperită, de prezența afecțiunilor asociate și de starea generală de sănătate a pacientului.

Chirurgia robotică este preferată mai ales în chirurgia rectului mijlociu și inferior. Pe lângă beneficiile deja cunoscute ale chirurgiei robotice, care includ o vizualizare extinsă, de înaltă definiție a câmpului operator și eliminarea tremorului fiziolog al mâinii umane, chirurgia robotică depășește limitările laparoscopiei, oferind flexibilitate și precizie în efectuarea gesturilor chirurgicale. De altfel, echipamentul robotic asigură protecția nervilor tractului urinar, în așa fel încât funcția urinară să nu fie afectată după operație. În plus, datorită tehnologiei pe care o utilizează, robotul chirurgical permite chirurgului să intervină chiar și în cele mai greu accesibile zone anatomice, în alte condiții acest lucru nefiind posibil. Astfel, robotul poate fi utilizat cu succes și în efectuarea limfadenectomiilor. Prin urmare, chirurgia robotică contribuie la creșterea șanselor de supraviețuire a pacienților cu cancer colorectal și îmbunătățește semnificativ calitatea vieții acestora după intervenție.

 

 

Citeste articolul complet