Operat robotic la 74 de ani, externat a doua zi fara nici cea mai mica durere

Operat robotic la 74 de ani, externat a doua zi fara nici cea mai mica durere

​Povestea domnului Cornea Ion poate fi povestea oricaruia dintre noi, indeosebi povestea bunicului de langa noi. Este o poveste despre nevoia de a-ti asculta durerea si de a merge la medic pentru a descoperi cauza, despre curajul de a te increde in iubirea si sfaturile persoanelor dragi si despre puterea de a alege intelept atunci cand ai nevoie de o interventie chirurgicala. A descoperit la 74 de ani ca are hernie inghinala bilaterala si, pentru ca mai avea si alte probleme de sanatate asociate, a urmat sfatul sotiei si fiicei sale de a opta pentru o interventie chirurgicala minim-invaziva. A aflat despre experienta si reusitele medicului chirurg Bogdan Barta in chirurgia minim-invaziva si de la prima discutie a stiut ca este pe maini bune.

La 74 de ani nu este deloc usor sa fii supus unei interventii chirurgicale, pentru ca aceasta nu poate fi lipsita de riscuri. Iar lucrurile pot deveni chiar mai complicate atunci cand mai ai si alte probleme de sanatate asociate, asa cum are domnul Cornea Ion, care sufera si de hipertensiune arteriala, diabet zaharat si obezitate. Atat varsta inaintata, cat si patologiile asociate induc un risc foarte mare atat din punct de vedere anestezic, cat si chirurgical. Din fericire, domnul Cornea Ion l-a intalnit pe dr. Bogdan Barta care i-a oferit solutia chirurgicala cu cele mai putine riscuri si cele mai mari beneficii, si anume interventia de reparare a herniei inghinale bilaterale cu ajutorul robotului daVinci Xi.

Diagnosticul rapid si solutia minim-invaziva revolutionara

Hernia inghinala apare atunci cand o portiune din intestin patrunde in canalul inghinal, printr-un punct slabit sau deteriorat al peretelui abdominal inferior. Cauzele pot fi multiple, de la defecte congenitale, leziuni, anumite afectiuni medicale, scaderea tonusului si a fortei musculare. Apare mai frecvent la persoanele inaintate in varsta si afecteaza in special barbatii, care au un risc de 8 pana la 10 ori mai mare decat femeile de a dezvolta o hernie inghinala. Cercetatorii americani estimeaza ca aproximativ 27% dintre barbati si 3% dintre femei vor dezvolta o hernie inghinala la un moment dat in timpul vietii.

Hernia inghinala poate afecta calitatea vietii atunci cand simptomele, in special durerea, nu mai pot fi controlate si ameliorate prin medicatie. Multe persoane reusesc sa tina sub control simptomele si sa amane, astfel, momentul interventiei chirurgicale – singurul tratament pentru hernia inghinala, precum si pentru celelalte tipuri de hernii. Domnul Cornea Ion nu s-a gandit nicio clipa sa amane operatia de care avea nevoie. De indata ce a aflat diagnosticul si a primit recomandarea medicului de familie de a trata chirurgical hernia inghinala, a inceput sa caute si cele mai bune solutii. Si tot acest proces a durat aproximativ o luna de zile. In tot acest timp, sotia si fiica i-au fost constant alaturi. De fapt, ele sunt cele care s-au documentat primele si au aflat despre reusitele medicului chirurg Bogdan Barta in tratamentul minim-invaziv al diferitelor tipuri de hernie.

“Eu fiind mai conservator, m-as fi incumentat la o operatie clasica de reparare a herniei, insa fiica mea si sotia au fost total impotriva operatiei clasice si m-au incurajat sa caut o procedura mai putin invaziva. Tot ele l-au gasit si pe domnul doctor Barta si m-au convins sa programez o intalnire cu dansul. Am avut incredere atat in ele, cat si in domnul doctor, mai ales dupa prima intalnire. Mi-a explicat cu calm si rabdare totul, de la riscurile care pot sa apara pana la ce presupune operatia si in ce va consta recuperarea. Am avut incredere totala in dansul”, ne-a declarat domnul Cornea Ion.

 

 

Citeste articolul complet