Boala gravă de care suferă o femeie din 10: se manifestă prin durere de burtă și menstruații abundente

Boala gravă de care suferă o femeie din 10: se manifestă prin durere de burtă și menstruații abundente

Dr. Horia Cioflan, medic primar obstetrică-ginecologie, cu competențe în chirurgie robotică, chirurgie oncologică ginecologică, chirurgie laparoscopică și histeroscopică, la Centrul Oncologic SANADOR, oferă trei repere importante ale bolii de care suferă la ora actuală 10 la sută dintre femei.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 190 de milioane de femei din întreaga lume suferă de endometrioză. Această afecțiune reprezintă de fapt apariția în afara uterului a unui țesut similar mucoasei uterine. Aceasta este o situație care poate da simptome extrem de supărătoare, încă din adolescență. Simptomele endometriozei sunt similare altor afecțiuni. De aceea, când apar, trebuie evaluate cu maximă rigurozitate de către un medic specialist în diagnosticarea și tratarea endometriozei. Endometrioza poate afecta viața sexuală, tranzitul intestinal, urinarea normală și poate avea manifestări precum oboseala, depresia și anxietatea. Pentru a pune un diagnostic precis de endometrioză, este nevoie de examinări medicale și investigații imagistice precum ecografia și rezonanța magnetică.

Ce simptome dă endometrioza?

Endometrioza are câteva manifestări foarte bine structurate. Dintre cele cardinale care practic arată și indică suspiciunea de endometrioză sunt durerile menstruale și durerea pelvină cronică. La începutul endometriozei, durerea este menstruală. Vorbim de adolescenta foarte tânără.

După aceea, odată cu progresia fenomenelor din interiorul corpului, pot să apară dureri cronice care se extind și nu mai există pauză între durerile menstruale sau apropiate de menstruație și durerile celelalte.

 

Citeste articolul complet