În prezent, chirurgia modernă permite realizarea de intervenţii minim invazive, asistate robotic, astfel că, în unele cazuri, pacienţii pot părăsi spitalul după doar câteva zile sau chiar în aceeaşi zi. Inciziile de mici dimensiuni, durata mai scurtă de spitalizare şi recuperarea rapidă sunt câteva dintre avantajele de necontestat ale chirurgiei robotice.
Printre specialităţile în care chirurgia robotică şi-a dovedit utilitatea se numără urologia, ginecologia, chirurgia generală şi oncologia. Unele afecţiuni care pot beneficia de tratament prin operaţii asistate robotic sunt severe şi sau au un impact puternic asupra vieţii pacientului. Un exemplu sugestiv este endometrioza, care provoacă dureri intense în timpul menstruaţiei, infertilitate şi disconfort în timpul relaţiilor intime. Tratamentul endometriozei se poate realiza, în prezent, şi prin intervenţii de chirurgie robotică.
Sistemul robotic îmbunătăţeşte precizia şi siguranţa intervenţiilor chirurgicale şi în urologie. În cazul cancerului de prostată, de exemplu, chirurgia robotică permite o abordare conservatoare, cu consecinţe minime asupra funcţiei urinare şi a potenţei, astfel încât pacientul se poate bucura în continuare de o bună calitate a vieţii, după operaţie.
Chirurgia robotică este, practic, o versiune avansată a laparoscopiei, reuşind să elimine multe dintre limitările acesteia, păstrând avantajul de necontestat al abordului minim invaziv. Spre deosebire de laparoscopie, intervenţia chirurgicală realizată cu ajutorul unui sistem robotic presupune mai multă acurateţe a inciziilor. Chirurgul are acces la o imagine tridimensională a câmpului operator, iar instrumentele chirurgicale flexibile permit un abord mult mai facil, cu protejarea ţesuturilor sănătoase.