Chirurgia asistată robotic nu este un lux, ci o necesitate!

Cezar Irimia

Chirurgia robotică este una dintre cele mai avansate forme de tratament, oferind rezultate excepţionale pentru pacienţi, chirurgi, unităţile sanitare şi, în general, pentru întregul sistem, deoarece pacienţii se pot întoarce rapid la activităţile zilnice, reducând durata spitalizării şi a concediului medical. Tehnologia robotică DaVinci este utilizată pentru a trata afecţiuni oncologice diverse şi severe, de la cancerul de prostată, colorectal, gastric, cervical sau pulmonar, asigurând o recuperare rapidă, cicatrici minime, pierderi de sânge şi transfuzii reduse şi un risc minim de recidivă.

În plus, chirurgia asistată robotic aduce avantaje considerabile pentru medici. Procedurile beneficiază de o mai mare precizie datorită vizualizării 3D în câmpul operator, permiţând chirurgilor să efectueze manevre complexe, prin incizii minime. Această tehnologie de ultimă generaţie este intuitivă şi reprezintă extensia chirurgului, imitând fidel mişcările mâinilor, încheieturilor şi degetelor chirurgului, prin intermediul consolei computerului şi a instrumentelor ataşate de braţele robotului. Deşi chirurgul nu atinge pacientul în timpul procedurii, mişcările braţelor robotului au un caracter intuitiv, permiţând control maxim.

Necesitatea unui program naţional de rambursare în România a venit ca o alternativă esenţială pentru pacienţii oncologici care au nevoie de intervenţii chirurgicale minim invazive cât mai repede, fiind cea mai indicată terapie în cazuri complicate. Parlamentul României a votat legea “Planul de luptă împotriva cancerului” în decembrie 2022, intenţionând să eficientizeze toate aspectele care ţin de parcursul pacienţilor oncologici. Legea este menită să alinieze România la Planul European şi să acceseze fonduri europene specifice, inclusiv RRF (Planul de Recuperare şi Rezilienţă pentru România). În mod regretabil, Guvernul României nu a reuşit, şase luni mai târziu, să emită Normele prevăzute de lege pentru implementarea Planului şi, în mod exasperant, intenţionează să reintroducă legea în Parlament pentru modificări, în loc să o pună în aplicare.

Terapiile de ultimă generaţie nu ar trebui să mai fie privite ca un lux, ci ca o necesitate. În fiecare an, mii de pacienţi suferă în centrele de îngrijiri paliative, sperând să aibă acces într-o zi la o soluţie salvatoare care să le aline durerea şi să le permită să revină la activităţile cotidiene. Unii bolnavi sunt supuşi mai multor intervenţii chirurgicale şi tratamente invazive, devenind o povară pentru familia lor şi, implicit, pentru sistemul public de sănătate, care dispune de fonduri limitate pentru afecţiunile cronice.

În prezent, pacienţii trec printr-un process extrem de frustrant care le consumă energia, astfel, şansele de vindecare ar fi mult mai mari dacă ar avea access la apartură de ultimă generaţie care să ofere rezultate clinice vizibile imediat, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Boala nu este nicidecum o alegere; prin urmare, toţi cetăţenii, indiferent de statutul lor social, merită să fie trataţi în mod egal şi să aibă acces la proceduri minim invazive. Pacienţii oncologici, în special, au nevoie de îngrijire deosebită, iar fiecare an de amânare se adaugă suferinţei lor. Unii pacienţi sunt suficient de norocoşi să lupte împotriva cancerului în stadii incipiente, în timp ce alţii, se luptă luni, poate chiar ani de zile cu terapii invazive care le slăbesc sistemul imunitar, crescând şansele de recidivă.

 

Citeste articolul complet