Dr. Gabriel Lazăr este medic primar Chirurgie Generală la Spitalul Medicover Cluj. În cei peste 25 de ani de activitate, a efectuat peste 12.000 de intervenții chirurgicale, fiind caracterizat de un înalt profesionalism, respect față de pacient și atenție deosebită acordată actului medical.
Care a fost motivul pentru care v-ați format și în această nouă tehnologie chirurgicală (robotică)?
Chirurgia robotică reprezintă evoluția naturală a chirurgiei în contextul dezvoltării tehnice actuale. De-a lungul timpului, chirurgul a folosit diverse unelte – de la umila pensă și foarfecă – la instrumente din ce în ce mai performate necesare disecției, hemostazei sau suturilor. Iată că interpunerea unei interfețe digitale alături de un braț robotic între chirurg și pacient este doar un nou pas în calea evoluției chirurgiei. Consider că un medic, în general, și un chirurg, în special, ar trebui să fie la curent cu ultimele noutăți care îi vizează meseria, mai ales cu cele legate de tehnicile operatorii care aduc un confort sporit atât medicilor care le utilizează, dar mai ales pacienților care beneficiază de cele mai moderne și inovative tratamente adecvate patologiilor acestora. Astfel, am privit chirugia robotică precum o provocare și oportunitate pentru mine, dar și ca un real ajutor pentru viitorii mei pacienți.
Care sunt afecțiunile ginecologice pentru care chirurgia robotică reprezintă indicația principală și de ce?
În principiu, orice intervenție chirurgicală poate fi realizată și prin chirurgie robotică. La momentul actual, din cauza logisticii și a costurilor ridicate, acest tip de intervenție chirurgicală este rezervată mai ales cazurilor unde este necesară o acuratețe mai mare a actului chirurgical, cum sunt, de exemplu, intervențiile chirurgicale în care disecțiile sunt dificile sau necesită o finețe și acuratețe mai mare. În cazul chirurgiei ginecologice, această tehnică este extrem de utilă în cadrul operațiilor pentru endometrioza complexă, histerectomii în contextul unor patologii oncologice (cancere) sau pentru evidarea ganglionilor limfatici. În cazuri complexe, chirurgia robotică poate fi utilizată și pentru o patologie benignă. Foarte probabil că, în timp, la fel ca și în cazul chirurgiei laparoscopice, costurile se vor diminua, iar accesul atât al chirurgilor, cât mai ales al pacienților la această tehnică va fi mult mai facil.
Pentru a demonta o serie de mituri, cine operează în final: chirurgul sau robotul?
Întotdeauna chirurgul va fi cel care va lua deciziile. Deși are o denumire care pare inspirată din literatura științifico-fantastică, chirurgia robotică a fost creată pentru a ajuta ambele părți implicate în tratarea pacienților: corpul medical și pacientul. Aceasta interpune între cunoștințele și abilitățile chirurgicale ale chirurgului o interfață tehnică prin care mișcările să fie cât mai fine, cât mai precise, cu o vizibilitate mai bună și cu ajutorul mai multor instrumente în același timp. Robotul nu face altceva decât să îmbunătățească aptitudinile chirurgului și să crească calitatea actului chirurgical.