Studenții la medicină din Cluj au învățat să mânuiască robotul de chirurgie Da Vinci Xi

curs practic de chirurgie robotică

Aproximativ 100 de studenți în anul V ai UMF ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca au participat, la Spitalul Regina Maria din Cluj, la un curs practic de chirurgie robotică, de trei zile. Studenții au avut ocazia să vadă cum funcionează sistemul robotic Da Vinci Xi, atât în teorie, cât și practic.

Acest tip de chirugie a avansat foarte mult în ultimii ani, de la faza de laparoscopie simplă, la proceduri mai complexe, asistate de robotul Da Vinci Xi, care are brațe cu o mobilitate foarte mare (urmează și replică mișcările mâinilor chirurgului, fără a avea dezavantajul tremurului fiziologic).

Printre avantajele unei operații asistate de robot se află timpul mai scurt de recuperare – pacientul se poate da jos din pat la câteva ore după operație, în comparație cu timpul de recuperare după o operație clasică, în care pacientul se poate da jos din pat după 3-4 zile. Un alt avantaj, care decurge din recuperarea rapidă, este posibilitatea de a reveni mai repede la muncă și la viața normală a pacientului, de dinainte de operație. De asemenea, riscul de infectare este mai mic și scad complicațiile care pot apărea după o intervenție chirurgicală obișnuită. Intervenția robotică în sine durează mai puțin decât una clasică.

 

 

Citeste articolul complet