Conf. Univ. Dr. Dan Eniu, REGINA MARIA: Chirurgia robotică a adus o nouă eră în chirurgia oncologică

Conf. Univ. Dr. Dan Eniu

Când vine vorba de tratamentul oncologic, chirurgia robotică reprezintă o opțiune reală pentru îndepărtarea tumorilor greu accesibile. Robotul da Vinci, cel mai avansat și cunoscut sistem de chirurgie robotică din lume, îi oferă Conf. Univ. Dr. Dan Eniu, medic în cadrul REGINA MARIA Cluj, posibilitatea de a face intervenţii minim-invazive, cu o acurateţe care nu poate fi egalată de niciuna dintre metodele cunoscute până la ora actuală. Efectuarea manevrelor extrem de precise sau reducerea riscului de recidivă în cazul afecțiunilor oncologice sunt doar câteva dintre beneficiile chirurgiei robotice în tratarea afecțiunilor oncologice, pe lângă riscul scăzut de complicaţii postoperatorii, recuperarea pacientului mai rapidă și revenirea la viaţa şi activităţile de zi cu zi a celui operat.

Cum a schimbat chirurgia robotică intervențiile chirurgicale în cazul pacienților oncologici?

Chirurgia robotică a adus o nouă eră în chirurgia oncologică. Deși excizia unei tumori sau unui organ se face aproximativ după aceleași principii ca acum 100 de ani, rezultatele sunt incomparabil mai bune cu robotul da Vinci, atât din punct de vedere oncologic, cât mai ales al recuperării pacientului. Intervențiile chirurgicale oncologice sunt caracterizate prin amploarea lor. În general sunt operații care necesită excizii largi. O histerectomie (excizia uterului), de exemplu, are și efecte secundare legate de vindecarea plăgilor, de recuperarea mai dificilă, de complicațiile postoperatorii. Cu ajutorul chirurgiei minim invazive facem aceleași operații mari cu aceleași rezultate oncologice, dar pe niște orificii mici, cu efecte secundare mult mai mici, iar pacienții se recuperează repede. Dacă în trecut pentru o histerectomie radicală pacienta era spitalizată 7 zile și imobilizată în primele 2-3, acum a doua zi se poate plimba și după 2-3 zile este externată și își face toate activitățile. De asemenea, datorită robotului da Vinci X putem să vedem și mult mai bine, în spațiu tridimensional, datorită camerei HD sau 4K, tridimensional.  Astfel vedem și anatomia pacientului într-un mod diferit.

Când vorbiți despre o nouă eră a chirurgiei, la ce vă referiți exact?

Este ca și cum ai face un drum București – Brașov cu o mașină obișnuită fără prea multe opțiuni sau cu o mașină de lux cu toate dotările. Asta este diferența. Operez cu foarte multă plăcere clasic și o fac deja de peste 30 de ani, însă robotul aduce ceva în plus. Pentru medic este mult mai ușor să opereze cu robotul decât laparoscopic. Chirurgul, în intervențiile laparoscopice, stă în niște poziții incomode de multe ori, cu brațele depărtate, stă numai într-un picior pentru că celălalt controlează niște pedale. Pe când, la robot, stă așezat ca la birou, pe un scaun confortabil, cu mâinile și fruntea sprijinite, vede spațial 3D, aude bine și lucrează comod, deci este altfel pentru medic. Dar pe lângă aceste lucruri, am siguranța că riscul de a greși este mult mai mic pentru că lucrez cu ceva precis.

Care sunt cele mai mari beneficii al chirurgiei robotice pentru medic în comparație cu chirurgia clasică?

În primul rând, absența inciziei abdominale. Asta înseamnă absența durerii, recuperare rapidă și fără complicații postoperatorii cum ar fi: hernie, cicatrice inestetică, infecție, hemoragie, etc.

În al doilea rând, vizibilitatea foarte bună. Dacă în chirurgia clasică privim de la 60-70 cm, cât este lungimea brațelor și lucrăm cu niște instrumente mai mari, în cea robotică putem vedea toate detaliile, iar instrumentele de 5 mm ne permit să efectuăm mișcări fine. Aici robotul aduce încă un plus față de laparoscopie. Laparoscopic există un grad de risc și de nesiguranță prin faptul că instrumentele sunt foarte lungi, de cca 50 cm, pe care noi le introducem prin niște orificii, iar orice mișcare a noastră din exterior (de exemplu trecem de pe un picior pe altul) se transmite vârfului instrumentului din interior. În schimb, robotul este un sistem computerizat care ține singur instrumentele și elimină tremurul mâinilor sau mișcările bruște.

 

Citeste articolul complet