Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, propune reluarea finanţării chirurgiei robotice

prof. dr. Alexandru Rafila

Aflat la Timișoara, ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a declarat, vineri, că va propune reluarea programului de finanţare a chirurgiei robotice, de anul viitor.

Ministrul Sănătăţii a participat la demonstraţia activităţii unui robot chirurgical Da Vinci, într-un un bloc operator din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, unde i-a fost prezentat şi noul sistem informatic integrat care deserveşte secţiile şi compartimentele de terapie intensivă ale spitalului, recent lansat.

„Voi propune acest lucru, pentru anul viitor, să se dea drumul la finanţarea chirurgiei robotice, mai ales că este un program care a funcţionat până în urmă cu câţiva ani. Am văzut la lucru câţiva roboţi digitali din România, un robot de tip Da Vinci şi chiar era un pacient cu o problemă foarte serioasă, o anumită neoplazie, care beneficia de intervenţia robotică”, a afirmat prof. dr. Alexandru Rafila, preluat de AGERPRES.

Ministrul Sănătății a subliniat că, în cazul anumitor pacienți, trebuie găsite resursele financiare adecvate, pentru că este nevoie de fonduri mari pentru consumabilele necesare activităţii chirurgicale bazate pe roboţi şi trebuie să facă subiectul unui program dedicat, având în vedere că resursele spitalului şi decontarea serviciilor de către Casa de Sănătate nu sunt suficiente pentru realizarea unor astfel de intervenţii.

Referitor la numărul intervenţiilor chirurgicale care folosesc intervenţia robotică, ministrul Sănătăţii a explicat că, deși suntem într-o situaţie în care există o anumită presiune economică, ceea ce a văzut la Timişoara demonstrează că este nevoie de chirurgia robotică pentru anumite tipuri de intervenţii chirurgicale.

„Acolo unde nu discutăm doar despre confortul pacientului, ci şi despre beneficiul terapeutic major, chirurgie robotică versus alte metode chirurgicale, evident că astfel de pacienţi trebuie să beneficieze de acces, acolo unde există astfel de roboţi. În România există patru roboţi chirurgicali Da Vinci”, a explicat prof. Rafila.

 

Citeste articolul complet