Chirurgia robotică în urologie. Prof. Ioan Coman și prof. Nicolae Crișan, din sala de operație, la Academia de Sănătate

Prof. Ioan Coman și prof. Nicolae Crișan

“Astăzi este o ediție oarecum mai specială, pentru că o realizăm direct într-o sală de operație. Este o sală de operație în care se poate realiza și chirurgie robotică.

Interlocutorii de astăzi sunt doi reputați profesori din Cluj Napoca, prof. dr. Ioan Coman și prof. dr. Nicolae Crișan, de la Universitatea Iuliu Hațeganu și Spitalul Municipal Cluj Napoca. Cu o reputația bine stabilită, nu numai în urologie, dar și în chirurgia minim-invazivă, în general, și în chirurgia robotică în particular, de altfel o metodă foarte potrivită pentru a aborda întreaga patologie a rinichiului și căilor urinare.

Ați început chirurgia robotică din 2009, cu achiziția primului robot din Cluj Napoca, deși sunt mulți ani de chirurgie robotică în spate, o experiență foarte bogată. Iată că până la urmă pariul cu urologia s-a dovedit câștigătoare în cea mai mare măsură și celelalte specialități beneficiază de chirurgia robotică, dar urologia este prima dintre aceste specialități. Atunci, mai ales că aveți această viziune la scară istorică a dezvoltării chirurgiei robotice în urologia românească, v-aș ruga să enumerați pașii parcurși și punctul în care ne aflăm astăzi”, a spus prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical.

Emisiunea va fi difuzată luni, 1 august, la ora 11:00, pe canalul de Youtube DC Medical, dar și pe Facebook DC Medical și DC News.

Sistemul da Vinci Xi are 4 brațe robotice capabile să se rotească în 7 direcții, la 540 de grade, care depășesc capabilitățile mâinii medicului. Această tehnologie oferă chirurgului o vedere în detaliu așa cum nu a mai fost posibil până acum, pentru că imaginile 3D pe care le captează pot fi mărite chiar și de 10 ori. Cu ajutorul robotului daVinci Xi este posibil ca medicul să poată opera cu patru mâini, simultan, să aibă acces sporit în zone inaccesibile altfel, să poată vedea în cele mai mici detalii și să poată realiza mișcări de precizie milimetrică. Chirurgul este cel care controlează intervenția 100%, el dirijând brațele robotice de la o consola aflată la câțiva metri distanță de pacient.

 

Citeste articolul complet