Robotul da Vinci Xi, cel mai avansat sistem de chirurgie robotică din lume, utilizat cu succes în Spitalul Euroclinic

Robotul da Vinci Xi, cel mai avansat sistem de chirurgie robotică din lume, utilizat cu succes în Spitalul Euroclinic

Medicii acreditaţi în chirurgie robotică din Spitalul Euroclinic au realizat cu succes 100 de intervenţii robotice în primele 6 luni de zile, de la instalarea robotului daVinci Xi, cel mai avansat şi cunoscut sistem de chirurgie robotică din lume, conform unui comunicat remis redacţiei. Tehnologia daVinci Xi permite efectuarea operaţiilor complexe, cu riscuri reduse şi importante avantaje post operatorii pentru pacienţi.

Potrivit sursei citate, din cele 100 de intervenţii robotice, realizate de echipele chirurgicale din Spitalul Euroclinic în perioada septembrie 2021 – februarie 2022, aproximativ 60% au tratat afecţiuni ginecologice oncologice, precum: cancerul de col uterin, cancerul de endometru sau cancerul ovarian. Spre deosebire de laparoscopie, chirurgia robotică a reprezentat pentru aceste paciente opţiunea cea mai puţin invazivă şi cea mai eficientă. Studiile arată că pe lângă gradul ridicat de precizie, intervenţia realizată cu ajutorul robotului daVinci Xi reduce semnificativ riscul de recidivă în cazul afecţiunilor oncologice.

“Există studii care au demonstrat că prin laparoscopie nu pot fi identificaţi şi scoşi cu mare precizie toţi ganglionii din pelvis, iar robotul îţi conferă un grad mult mai înalt de precizie, mai ales când se scot ganglionii limfatici din pelvis. Aceştia se află pe nişte structuri vasculare extrem de complexe, riscul de sângerare este foarte mare şi cel mai mare risc este de a lăsa ganglioni pe loc, care pot fi contaminaţi cu celule neoplazice şi care să ducă apoi la o recidivă a bolii. Prin urmare, chirurgia robotică scade riscul de recidivă,”, explică prof. univ. dr. Petre Brătilă, chirurg de excelenţă în ginecologia minim-invazivă, directorul medical al Spitalului Euroclinic, adăugând că “precizia de neegalat, maximum de control şi vizibilitatea crescută sunt doar câteva dintre avantajele pe care le-am sesizat în timpul intervenţiilor robotice”.

Un alt mare avantaj al intervenţiilor robotice este faptul că elimină sau reduc la minimum durerea resimţită de pacienţi postoperator. De exemplu, prima pacientă care a beneficiat de histerectomie robotică în Spitalul Euroclinic mărturiseşte că nu i-a venit să creadă că nu simte niciun fel de durere sau disconfort după operaţie: “Primul lucru pe care l-am observat si care m-a surprins a fost ca n-am avut dureri. Am crezut ca am medicaţie administrată pe venă şi de aceea nu simt nicio durere, dar apoi când am văzut că efectiv nu mai eram conectată la nicio perfuzie şi nu aveam dureri mi s-a părut incredibil”.

Spre deosebire de operaţia clasică ori cea laparoscopică, chirurgia robotică oferă o precizie mai mare în sala de operaţie şi creşte substanţial calitatea actului medical. În acest fel, pacienţii beneficiază de intervenţii cu incizii minime, de doar câţiva milimetri, cu riscuri reduse şi recuperare accelerată. Datorită imaginilor 3D pe care le captează şi le măreşte de 10 ori, daVinci Xi îi oferă chirurgului o vedere mult mai bună. Astfel, poate separa cu mai mare uşurinţă ţesuturile bolnave de cele sănătoase, fără să afecteze vascularizaţia zonei asupra căreia se intervine. Cele 4 braţe ale robotului se pot roti în 7 direcţii, 540 de grade, astfel chirurgul care îl manevrează are acces în zone înguste, cu structuri sensibile, subliniază sursa citată.

“Robotul DaVinci este pentru chirurg un instrument deosebit. Mişcările pe care chirurgul le efectuează la consola robotului sunt transmise braţelor acestuia, care, prin intermediul unor instrumente particulare, cu grad de mobilitate similar articulaţiei mâinii umane, le replică identic intraabdominal. Beneficiind şi de o cameră ce măreşte imaginea foarte mult este uşor de înţeles acurateţea şi precizia gestului chirugical cu identificarea unor detalii anatomice de mare fineţe şi evitarea lezării unor structuri importante. Vorbim de un progres tehnologic particular, cu valoare mare atât în chirurgia oncologică, în special în tratamentul cancerului colo-rectal, cât şi în chirurgia herniilor”, explică dr. Bogdan Barta, şef secţie chirurgie generală, medic primar specializat în chirurgia minim-invazivă a afecţiunilor digestive, inclusiv a cancerului colorectal.

 

Citeste articolul complet