Chirurgia robotică în tratarea cancerului de prostată, cu cel mai avansat sistem de chirurgie robotică din lume

Chirurgia robotică în tratarea cancerului de prostată

Robotul daVinci Xi, cel mai avansat sistem de chirurgie robotică din lume, este folosit în Ponderas Academic Hospital pentru o gamă extinsă de intervenții chirurgicale robotice minim-invazive. Cu ajutorul robotului daVinci Xi, medicul este capabil să limiteze erorile umane prin finețea inciziilor în spații înguste, cu structuri sensibile, iar pacientul se bucură de o recuperare mai ușoară și mai rapidă, chiar și în cazul intervențiilor chirurgicale complexe: chirurgia oncologică digestivă, urologică, ginecologică, toracică și chirurgia herniilor.

Cancerul de prostată este în top 5 patologii întâlnite în rândul bărbaților și este a doua cauză de deces prin cancer la bărbați, după cancerul de plămâni. Este caracterizat de o evoluție lentă, însă rata de supraviețuire a pacientului poate fi chiar de 99% în cazul afecțiunilor depistate precoce, prin screening-uri și controale urologice periodice.

Robotul daVinci Xi și medicul chirurg – o echipă de succes

Dr. Dan Diaconescu este medic primar în urologie, cu competențe în chirurgie robotică. Echipa formată din robotul daVinci Xi și chirurg este cea care îi garantează pacientului reușita intervenției.

„Robotul daVinci Xi potențează capabilitățile chirurgului – te plasează, practic, în interiorul organismului și îți oferă un spectru vizual tridimensional, mărit, la care se adaugă posibilitatea unor manevre chirurgicale care depășesc capabilitățile mâinii. Astfel, robotul scalează și filtrează mișcarea mâinii chirurgului, iar asta oferă actului chirurgical o precizie absolută, iar acuitatea intervenției este maximă. Sunt protejate și evitate toate structurile nervoase, fiind riguros îndeplinită și procedura oncologică”, a explicat Dr. Dan Diaconescu.

Importanța relației medic-pacient este complementară metodelor de tratament, pentru că adesea, anxietatea pacientului dinainte de operație este cauzată de lipsa de informație și de empatie din partea medicului cu care stă de vorbă din momentul consultului.

Cu atât mai mult, atunci când pacientul știe ca urmează să fie supus unei intervenții chirurgicale ce îi poate afecta funcția sexuală și continența urinară..

De aceea, medicul are rolul de a explica toate informațiile pe care pacientul să îl înțeleagă în totalitate, de a-i oferi încredere și suport pentru a decide împreună care este cel mai adecvat tratament chirurgical.

Robotul – o extensie a medicului chirurg

Rezultatele utilizării sistemului robotic au demonstrat o durată a intervenției chirurgicale mai mică, cu pierderi de sânge extrem de reduse (uneori de câțiva mililitri) o durată a spitalizării cu mult mai redusă și recuperare rapidă pentru pacient.

Sistemul da Vinci Xi are 4 brațe robotice capabile să se rotească în 7 direcții, la 540 de grade, care depășesc capabilitățile mâinii medicului. Această tehnologie oferă chirurgului o vedere în detaliu așa cum nu a mai fost posibil până acum, pentru că imaginile 3D pe care le captează pot fi mărite chiar și de 10 ori. Cu ajutorul robotului daVinci Xi este posibil ca medicul să poată opera cu patru mâini, simultan, să aibă acces sporit în zone inaccesibile altfel, să poată vedea în cele mai mici detalii și să poată realiza mișcări de precizie milimetrică. Chirurgul este cel care controlează intervenția 100%, el dirijând brațele robotice de la o consola aflată la câțiva metri distanță de pacient.

 

Citeste articolul complet