Sindromul de apertura toracica in era robotica

Sindromul de apertura toracica in era robotica

O noua tehnica operatorie pentru pacientii cu sindrom de apertura toracica ar putea fi mai sigura si mai eficienta decat metodele chirurgicale conventionale. In Ponderas Academic Hospital, Dr. Felix Dobritoiu, medic specialist chirurg toracic a operat cu succes prin chirurgie robotica o tanara pacienta cu sindrom de apertura toracica cu afectare nervoasa si dureri importante la nivelul mainii

Chirurgia este oferita atunci cand simptomele devin invalidante, obiectivul fiind eliberarea plexului brahial de compresia externa prin rezectia primei coaste. Chirurgia robotica toracica este o metoda relativ noua care ar putea deveni abordarea preferata in chirurgia decompresiva in sindromul de apertura toracica. Este o tehnica operatorie minim-invaziva, sigura si cu rezultate excelente postoperatorii. Ofera beneficiile unei explorari perfecte a campului operator si unei manipulari delicate a structurilor vitale afectate, eliminand complicatiile neurovasculare ale operatiilor clasice.

„Am cautat cea mai buna solutie pentru problema mea!”

„Sufeream de mai bine de un an de zile. Aveam o durere continua ori de cate ori imi foloseam mana. Si disconfortul si nesiguranta erau cu atat mai mari, cu cat era mana dreapta. Am cautat cu disperare cea mai buna solutie pentru problema mea. Am mers la multi medici, atat in spitalele de stat, cat si in privat. Aveam nevoie sa am incredere in medicul care urma sa ma trateze. Inca de la primul consult, Dr. Felix Dobritoiu m-a ascultat cu multa rabdare si raspunzandu-mi la intrebari, m-a ajutat sa inteleg ce inseamna acest diagnostic cu nume ciudat pentru mine: „sindromul de apertura toracica neurologic”. Si cum tratamentul chirurgical recomandat, efectuat minim-invaziv, va elimina cauza si astfel imi voi recapata mana, fara complicatiile pe care operatiile clasice, propuse de alti medici, le-ar fi putut avea.” – isi aminteste pacienta in varsta de 32 de ani momentul deciziei de a fi tratata in Departamentul de Chirurgie Toracica din cadrul Ponderas Academic Hospital.

Performanta in chirurgia toracica inseamna sa onorezi increderea pe care pacientul tau alege sa ti-o acorde

Chirurgia toracica a evoluat odata cu tehnologia. Astazi, progresul face posibil ca interventiile chirurgicale la nivelul toracelui, atat cele simple, cat si cele complexe, sa poata fi efectuate prin abord minim invaziv prin chirurgie toracica video-asistata (VATS) sau robotica. Pentru pacient, beneficiile sunt majore: durere redusa, spitalizare scurta, refacere rapida.

„Rezectia primei coaste este o componenta cheie a tratamentului sindromului de apertura toracica. Daca este efectuata clasic, este o operatie cu riscuri mari prin posibila lezare a structurilor vitale delicate neurovasculare, ceea ce duce la complicatii importante. De aceea, ori de cate ori este indicat, alegem sa oferim pacientilor nostri varianta de operatie minim-invaziva.” – a subliniat Dr. Felix Dobritoiu, medic specialist chirurgie toracica, cu experienta de peste 500 de interventii chirurgicale minim-invazive toracoscopice.

„In cazul sindromului de apertura toracica, abordul robotic este net superior. In Ponderas Academic Hospital putem oferi pacientilor tot ce este mai nou in chirurgia toracica. Ar fi mare pacat sa nu o facem. Am operat pacienta folosind sistemul robotic da Vinci ceea ce a permis o vizualizare excelenta a campului operator, o indepartare a coastei fara lezarea vaselor si nervilor din spatiul ingust operator, cu o pierdere de sange nesemnificativa, de doar 5 ml, intreaga operatie efectuandu-se prin 4 mici incizii. Sa vezi ca pacienta se mobilizeaza in aceeazi zi postoperator, ca durerile sunt minime si raspund la medicatia obisnuita antialgica, ca nu mai are simptome si ca nu exista nicio complicatie neurologica, iti ofera o mare satisfactie. Stii ca ai onorat asfel increderea pe care ti-a acordat-o pacienta.” – a completat Dr. Dobritoiu.

De ce chirurgia toracica robotica este superioara in tratamentul sindromului de apertura toracica?

Robotul chirurgical este un instrument chirurgical avansat, o extensie a mainilor chirurgului, care creste semnificativ capacitatea acestuia de a efectua proceduri chirurgicale complexe care in varianta clasica ar putea avea riscuri mari. In Ponderas Academic Hospital, chirurgii toracici au experienta in tehnicile toracoscopice robotice si folosesc cel mai avansat sistem de chirurgie robotica din lume – Robotul da Vinci Xi.

Beneficiile chirurgiei robotice in rezectia primei coaste in sindromul de apertura toracica:

  • In primul rand, robotul da Vinci Xi ii faciliteaza medicului o vizualizare extrem de clara, marita de peste 10 ori, tridimensionala si in profunzime. Se obtine astfel o expunere excelenta a coastei 1 si a aperturii toracice, un spatiu anatomic ingust si de altfel greu abordabil prin alte tehnici chirurgicale. Asta face posibila identificarea precisa a locului in care are loc compresia neurovasculara.
  • In al doilea rand, chirurgul manevreaza in acest spatiu ingust instrumente chirurgicale miniaturale cu mare precizie si este mai sigur pe gesturile pe care le face. Asta permite disectia delicata si de mare acuratete, milimetrica, a leziunilor anormale ceea ce reduce la minimum riscul de a deteriora structurile neurovasculare si in consecinta, complicatiile postoperatorii.
  • In al treilea rand, se realizeaza o rezectie completa sau aproape completa a coastei cu eliberarea pachetului vasculonervos din tecile fibroase, aspecte care sunt determinante pentru rezultatele pe termen lung.
  • Nu in ultimul rand, robotul chirurgical da Vinci permite efectuarea interventiei chirurgicale prin cateva incizii de mici dimensiuni, de 1-2 cm, fara lezari importante ale muschilor intercostali si fara departarea si lezarea coastelor. Sunt avantaje semnificative care reduc la minimum durerea postoperatorie si accelereaza recuperarea.

Afla mai multe despre sindromul de apertura toracica

In sindromul de apertura toracica se produce compresia plexului brahial si a vaselor subclaviculare cand acestea traverseaza o zona anatomica ingusta, marginita de muschii scaleni, pe sub clavicula si deasupra coastei 1 la iesirea de la baza gatului spre axila si brat. Aceasta zona se numeste apertura toracica.

In functie de structura neurovasculara afectata – plexul brahial, artera si vena subclaviculara – apare o constelatie de semne si simptome care poarta denumirea de sindrom de apertura toracica.

Cat de frecvent este?

Sindromul de apertura toracica afecteaza in special persoanele tinere. Nu exista un standard de diagnostic, de aceea este fie subdiagnosticat, fie supradiagnosticat. Ca urmare, exista o gama larga de prevalenta (numar de pacienti afectati), de la 0.03% la 8% in populatie. Majoritatea acestor pacienti sunt femei cu varsta cuprinsa intre 30 – 50 ani.

Care sunt factorii de risc?

Mecanismul care duce la ingustarea aperturii toracice este complex si variat. Coasta 1 joaca un rol esential in dezvoltarea sindromului de apertura toracica, deoarece compresia pachetului neurovascular se produce pe aceasta structura osoasa rigida care formeaza baza aperturii toracice. Acest efect este potentat de muschii scaleni care exercita o actiune de tragere in sus a primei coaste, ingustand si mai mult canalul prin care trec acesti nervi si vase.

Acest mecanism fiziopatologic formeaza substratul tratamentului chirurgical al sindromului de apertura toracica, rezectia primei coaste fiind o componenta esentiala.

Sunt descrise urmatoarele categorii de factori de risc:

  • Congenitali: ca de exemplu, existenta coastei cervicale (rar, 1%), a unor benzi fibromusculare, a coastei 1 marite (excrescenta osoasa sau exostoza).
  • Post-traumatici: traumatism izolat sau repetitiv la nivelul aperturii toracice (ca de exemplu, fractura de clavicula, traumatismul umarului, fibroza muschilor scaleni) .
  • Functionali: miscari repetitive de abductie si rotatia externa a umarului  (ca in cazul practicarii unor sporturi cum ar fi volei, baschet, haltere cu ridicarea unor greutati deasupra capului, inot sau la pictori si unii muzicieni, cand apare hipertrofia si fibroza asociata a muschilor scaleni).
  • Sex: femeile > barbatii.
  • Anumite boli: mult mai putin frecvent (ca de exemplu, tumora Pancoast, un tip de cancer pulmonar localizat apical).

Semne si simptome

In functie de structura neurovasculara comprimata, exista 3 tipuri de sindrom de apertura toracica:

  • Cu afectare nervoasa cauzat de compresia componentelor plexului brahial. Este forma cea mai frecventa (95%) si apare in special la femeia tanara cu varsta intre 20-40 de ani. Diagnosticul poate fi o provocare si se bazeaza in special pe manifestarile clinice. Durerea si parestezia (senzatia de furnicaturi si amorteala) apar inital la nivelul gatului sau umarului si se extind apoi spre partea mediala a bratului si a mainii. Unii pacienti pot prezenta o slabiciune musculara a mainii. Rareori apar complicatii de tipul sindromului Raynaud (tegumente reci, insotite de modificari de culoare).
  • Venos (4%) cauzat de compresia venei subclaviculare cu tumefiere, durere si cianoza mainii.
  • Arterial (1%) cauzat de compresia arterei subclaviculare cu ischemia digitala, claudicatie (durere musculara intensa), paloare, tegumente reci, parestezii, dureri la nivelul mainii si uneori la nivelul umarului si gatului.

Tratament – Fizioterapie

In cazul pacientilor cu sindrom de apertura toracica cu afectare nervoasa, tratamentul initial consta in fiziokinetoterapie pentru o durata de 6-8 saptamani. Exercitiile ajuta la intarirea si intinderea muschilor de la nivelul umarului, imbunatatirea gamei de miscari si a posturii.

Citeste articolul complet