Nefrectomia partiala robotica la Ponderas Academic Hospital

Nefrectomia partiala robotica la Ponderas Academic Hospital

Ce inseamna nefrectomie partiala? Nefrectomia partiala este numita si „interventie chirurgicala de indepartare partiala a nefronului” sau „interventie chirurgicala de indepartare partiala a rinichiului”. In timpul nefrectomiei partiale, chirurgul indeparteaza tumora si salveaza rinichiul.

Nefrectomia partiala robotica (NPR) reprezinta excizia selectiva unei tumori renale cu ajutorul sistemului robotic da Vinci, un sistem computerizat folosit de catre chirurg. Robotul da Vinci confera o imagine tridimensionala, o marire de pana la 10 ori, o manevrabilitate deosebita in spatii extrem de mici datorita instrumentelor foarte versatile cu 7 grade de libertate. Studiile au aratat ca o nefrectomie partiala reusita indeparteaza tumora cu succes si obtine rate de vindecare similare cu indepartarea totala a rinichiului. Acest lucru a fost bine stabilit pentru tumorile sub 4 cm si exista studii care sugereaza ca acelasi lucru este valabil si pentru tumorile mai mari.

Cand este necesara interventia?

Nefrectomia laparoscopica ofera pacientilor o modalitate sigura si eficienta de indepartare a unui rinichi bolnav sau malign. Nefrectomia laparoscopica este o tehnica minim invaziva, care ofera pacientilor mai putin disconfort si rezultate echivalente in comparatie cu incizia mai mare necesara in cazul interventiei chirurgicale deschise traditionale. In comparatie cu interventia chirurgicala deschisa conventionala, nefrectomia laparoscopica a dus la diminuarea semnificativa a durerii postoperatorii, o perioada mai scurta de internare in spital, revenirea mai devreme la locul de munca si activitatile zilnice, un rezultat cosmetic mai favorabil si rezultate identice cu cele ale interventiei chirurgicale deschise.

Despre cancerul de rinichi

Cancerul renal are o incidenta care creste cu varsta. Printre factorii de risc cei mai importanti in cancerul renal se afla fumatul. Multe tumori sunt descoperite intamplator, la examinari ecografice sau in urma unui CT/RMN. Cancerul renal descoperit la varste mai tinere este, de obicei, mai agresiv ca evolutie. Tratamentul cancerului renal este de predilectie chirurgical, existand un tratament chimioterapeutic sau iradiere pentru cazurile depasite, deci paliativ. Procentajul de vindecare de cancer dupa o nefrectomie partiala este foarte ridicat.

Avantajele nefrectomiei partiale asistate de robot (NPR)

Avantajul major este pastrarea functiei renale. Conform unui studiu clasic publicat in New England Journal of Medicine*, pacientii care au functia renala slaba sunt mai susceptibili sa sufere de boli cardiace si sa moara din aceasta cauza. In plus, un studiu recent din Journal of the American Medical Association# confirma faptul ca pacientii cu nefrectomie partiala traiesc mai mult decat pacientii care au efectuat o indepartare totala a rinichiului.

Abordarea robotica produce incizii mai mici, mai putina durere postoperatorie si o perioada mai scurta de internare in spital.

Operatia de nefrectomie partial robotica este efectuata cu sistemul computerizat da Vinci Xi si este realizata sub anestezie generala in PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL; intreaga interventie dureaza 2-3

ore.

Riscurile in timpul interventiei robotice

  • Exista riscuri operatorii, insa acestea sunt limitate: sangerare si nevoia de transfuzie (1-2%), leziuni ale organelor invecinate (sub 1%), scurgere de urina din rinichiul operat (sub2-3%) – toate acestea pot fi tratate conservator
  • Sangerarile postoperatorii (rar intalnite) se trateaza initial prin embolizare, interventie radiologica care nu necesita interventie operatorie
  • Exista riscul ca, in timpul operatie, din cauza aspectelor tehnice sau al unei complicatii, sa se decida ca este necesara excizia radicala a rinichiului (1-2%)
  • Exista un risc foarte limitat de conversie la operatie deschisa in caz de complicatii intraoperatorii (1%)

Despre pregatirile preoperatorii si perioada de dupa operatie

Poti mentine activitatile normale pana in preziua operatiei. Dupa consultul urologic, vei fi programat la consult anesteziologic preoperator. Internarea se efectueaza in preziua operatiei; nu trebuie sa urmezi o dieta speciala. Dupa operatie, te vei trezi pe sectia de terapie intensiva, unde esti monitorizat cu atentie. Vei avea o perfuzie, o sonda uretrala si un tub de dren (pentru 1-2 zile), vei avea 5-6 mici incizii pe piele. Ti se vor recolta analize de sange in prima zi dupa operatie si, la nevoie, si dupa aceea.

 

 

Citeste articolul complet