De ce este indicată chirurgia robotică în patologia oncologică urogenitală

Chirurgia robotică în patologia oncologică urogenitală

Bolile oncologice urogenitale au devenit tot mai frecvente în ultimii ani, în România. La bărbați, cancerul de prostată a fost al doilea cel mai frecvent cancer, după cel pulmonar, în 2020, conform statisticilor OMS/Globocan. Frecvente sunt și cancerul vezical sau cel renal, la ambele sexe.

Tratamentul tumorilor aparatului urogenital poate fi foarte complex, în funcție de extensia tumorală. Chirurgia este însă o parte importantă din tratamentul cu viză curativă, care își propune excizia completă a țesutului malign. Intervențiile chirurgicale sunt însă dificil de realizat dată fiind necesitatea de a proteja elementele neurovasculare din proximitatea tumorii, în condițiile unui acces operator deloc facil.

În aceste condiții, s-a impus tot mai mult chirurgia urologică asistată robotic. Chirurgia robotică este un tip de chirurgie minim invazivă ce prezintă numeroase avantaje pentru pacient, precum și îmbunătățiri vizibile în realizarea actului medical. Pacientul beneficiază de un risc scăzut de a dezvolta complicații și rămâne cu cicatrici mai mici și mai puțin vizibile decât în cazul unei intervenții chirurgicale clasice. Intervențiile robotice realizate de chirurgi urologi experimentați depășesc performanțele chirurgiei clasice și pe cele ale chirurgiei laparoscopice. Brațele mobile ale robotului chirurgical și mărirea de până la 10 ori a câmpului operator permit efectuarea unor manevre de mare finețe, imposibil de efectuat prin chirurgia clasică. De asemenea, este semnificativ diminuat riscul hemoragic, iar durerea poate fi controlată mult mai eficient.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții pot beneficia de intervenții chirurgicale pentru afecțiunile oncologice ale aparatului urogenital, realizate de medici cu o vastă experiență, cu ajutorul celui mai avansat sistem chirurgical robotic, da Vinci Xi. Chirurgul controlează robotul da Vinci Xi prin intermediul unei console, care transmite cu maximă acuratețe gesturile intraoperatorii, preluate de brațele mobile, care furnizează totodată o vizualizare a câmpului operator la o rezoluție înaltă.

Echipa de chirurgie robotică urologică de la Spitalul Clinic SANADOR, condusă de Conf. Dr. Constantin Gîngu, medic primar Urologie cu competențe în chirurgia laparoscopică și robotică, coordonator pentru chirurgia urologică oncologică și reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR.

Vezi articolul complet