Chirurgia robotică, mai accesibilă în România decât peste hotare. Peste 1,2 milioane de intervenții chirurgicale au fost asistate de roboți în 2020

Chirurgia robotică, mai accesibilă în România decât peste hotare

Chirurgia robotică minim invazivă câștigă teren în România, după ce mai multe clinici private au anunțat că au achiziționat sistemul da Vinci Xi, unul dintre unul dintre cele mai utilizate sisteme robotizate din lume. Costul intervențiilor chirurgicale robotice, coordonate de medici cu experiență internațională, este cu aproximativ 50% mai accesibil ȋn țară decât în străinătate. Pe fondul unei competiții puternice între țările emergente și cele dezvoltate în domeniul tehnologizării procedurilor medicale de înaltă precizie, România ar putea deveni interesantă pentru turismul medical pe această nișă cu o creștere explozivă în ultimii ani.

Spre exemplu, îndepărtarea prostatei, cea mai frecventă operație asistată robotic din lume, costă ȋntre 14.000 și peste 28.000 euro, potrivit datelor publicate pe o platformă de căutare a celei mai bune variante de tratament. Cea mai scumpă variantă este ȋn Israel, iar la polul opus se află Turcia. Cheltuielilor intervenției li se adaugă cele logistice, ȋn cuantum de aproximativ 4.000 euro. Ȋn România, costul unei astfel de proceduri variază între 10.000 si 16.000 euro.

Numărul operațiilor efectuate în sistem robotic a înregistrat o creștere uriașă în ultimii ani

Piața globală a roboților medicali este de așteptat să ajungă la 12,7 miliarde dolari până în 2025, de la aproximativ 5,9 miliarde dolari în 2020, conform marketsandmarkets.com. În același timp, numărul intervențiilor chirurgicale asistate de roboți a depășit pragul de un milion de operații, notează robsurgical.com. Și specialiștii se așteaptă ca numărul pacienților care apelează la astfel de intervenții minim invazive să se dubleze în următorii patru ani.

La nivel mondial, numărul operațiilor efectuate în sistem robotic a înregistrat o creștere uriașă, de peste 1000% față de 2008, de la 123.000 intervenții, la aproximativ 1.243.000 proceduri chirurgicale cu sistemele da Vinci în anul 2020, arată datele comunicate de compania producătoare.

Sistemul da Vinci, care este unul dintre cele mai utilizate sisteme robotizate, costă între 1,5 milioane USD și 2,5 milioane dolari, în timp ce sistemul robotizat de radiochirurgie CyberKnife costă în jur de 4-7 milioane dolari pe unitate. În mod similar, prețul mediu al unui robot de reabilitare Lokomat este de aproximativ 380.000 dolari. În plus, costul anual de întreținere al unui robot se apropie de 125.000 dolari, ceea ce se adaugă la costul deja ridicat al chirurgiei robotizate.

Ce clinici medicale din România au anunțat achiziția sistemului de chirurgie robotizată

Între clinicile din România care au anunțat că au investit în sisteme de chirurgie robotizată da Vinci se numără Sanador, spitalul Monza, Ponderas Academic Hospital din rețeaua de clinici Regina Maria și, cel mai recent, grupul de centre medicale Provita.

„Am investit 3 milioane de euro în tehnologia robotică de ultimă generație. Obiectivul nostru este să oferim pacienților români, la ei acasă, un act chirurgical de cea mai înaltă precizie. La nivel mondial, chirurgia robotică este un standard și mă bucur enorm că începând de luna aceasta avem echipe de medici pregătiți pentru chirurgie robotică toracică, urologică și de medicină generală”, a declarat miercuri, 7 aprilie, dr. Ovidiu Palea, fondatorul Grupului Provitaîntr-o conferință de presă.

Robotul da Vinci Xi este un sistem computerizat interpus între chirurg și pacient care crește semnificativ contribuția medicului. Chirurgul – și nu „robotul” – efectuează operația și controlează complet sistemul robotic și procedura chirurgicală. Chirurgul face toate mișcările operatorii, dar cu tehnologie și instrumente care îi permit să vadă mai bine, să controleze instrumentele intuitiv și să opereze dintr-o poziție ergonomică și confortabilă.

Dr. Liviu Mugurel Bosînceanu, care practică acest tip de operații deja de 2 ani, după acreditarea obținută în Franța, explică avantajele chirurgiei robotizate pentru pacient.

„Beneficiile sunt fantastice, impactul asupra pacientului este minim, refacerea este extraordinar de rapidă, fără dureri, ceea ce asigură o reintegrare post-operatorie foarte rapidă în viața personală și profesională”, completează dr. Liviu Mugurel Bosînceanu, medic primar chirurgie toracică, singurul doctor român specializat în chirurgie robotică toracică.

Robotul este parte din echipa de chirurgie, spun medicii, iar măiestria chirurgului se transmite robotului, și nu invers. În mâinile unui specialist valoros, robotul este util în realizarea unui act medical performant, altfel este doar un instrument tehnic, explică și conf. dr. Cristian Iulius Surcel, primul medic român specializat în chirurgie robotică urologică din sistemul medical privat românesc.

Sistemul da Vinci permite vizualizarea clară, 3D, mărită de 10 ori, a inciziei

Prin utilizarea acestei noi tehnologii, foarte multe intervenții chirurgicale, care anterior nu puteau fi executate cu rezultate satisfăcătoare, sunt acum ușor realizabile și în România. Mobilitatea foarte mare a brațelor robotice articulate și vizualizarea extrem de clară, 3D, mărită de 10 ori, permit chirurgului să ajungă în spații anatomice înguste, închise sau greu abordabile prin chirurgia laparoscopică convențională sau chirurgia deschisă, menționează dr. Victor Diaconu, medic primar chirurgie generală.

 

Citeste articolul complet