Prof. Dr. Elvira Brătilă: Cancerul de col uterin, de ce ucide jumătate dintre româncele diagnosticate. SOLUTII moderne de tratament

Prof Dr Elvira Brătilă

Conform statisticilor, România se află încă pe primul loc ca mortalitate prin cancer de col uterin între țările Uniunii Europene. Prof. Dr. Elvira Brătilă explică, EXCLUSIV la DC Medical, de ce jumătate dintre pacientele cu cancer de col uterin diagnosticate în România pierd lupta cu boala. Pe 4 ianuarie este Ziua Mondială de luptă împotriva Cancerului.

De ce continuăm să rămânem tributari acestei statistici negative, explică pentru DC MEDICAL, Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie, Șef Clinică Spitalul “Prof. Dr. Panait Sîrbu”, medic care se confruntă zi de zi cu această luptă pentru viața pacientelor. La nivel global, 1,3 milioane de femei sunt diagnosticate anual cu cancere ginecologice. În anul 2018, la nivel mondial s-au înregistrat 569.847 de cazuri noi de cancer de col uterin, fiind a patra cauză de mortalitate la femei în lume.

În ciuda eforturilor de conștientizare, a metodelor de screening și de prevenție prin vaccinare, România se află încă pe primul loc ca mortalitate prin cancer de col uterin între țările Uniunii Europene. Potrivit datelor INSP / Institutul Național de Sănătate Publică, în 2018, se înregistra o incidența ridicată a cancerului de col uterin, 34,9 cazuri noi/100 000 femei și, de asemenea, o rată ridicată a mortalității prin cancer de col uterin, 14,2 decese/100 000 de femei – ambele standardizate la nivelul UE.

Diagnosticate în stadii prea avansate

De ce continuăm să rămânem tributari acestei statistici negative, explică pentru DC MEDICAL, Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie, Șef Clinică Spitalul „Prof. Dr. Panait Sîrbu”, medic care se confruntă zi de zi cu această luptă pentru viața pacientelor. Ea remarcă, în primul rând, că o mare problemă o reprezintă faptul că pacientele se prezintă de obicei în stadii avansate, necesitând chirurgie complexă și tratamente cu viză oncologică, radioterapie sau chimioterapie.

„Există studii statistice care arată că incidența tulpinilor high-risk, deci celor care au capacitatea să determine leziuni canceroase, este mai mare în Europa de Est față de Europa de Vest. De ce se întâmplă așa? Pentru că îl diagnosticăm, din păcate, în stadii avansate și atunci ca mortalitate suntem pe primele locuri. Cauzele țin de ignorarea sau amânarea screening-ului și de momentul diagnosticului. Trebuie lucrat atât la prevenția primară, cât și la prevenția secundară. Conștientizarea și buna informare asupra cauzelor, posibilităților de transmitere a virusului, necesității vaccinării, trebuie să fie un obiectiv constant, ȋn primul rând la nivelul comunității medicale”, a arătat Prof. Dr. Elvira Brătilă.

Cancerul de col uterin – Cauza principală și vaccinul salvator

Principala cauză a apariției cancerului de col uterin este contaminarea cu virusul papilloma/HPV.

Nu înseamnă însă, că o dată contractat virusul HPV, vor și apărea leziuni canceroase. Studiile arată că numai o mică parte din aceste infecții provoacă leziuni precanceroase cu evoluție malignă, în timp ce majoritatea infecțiilor HPV (aproximativ 80%) sunt autolimitante și se vindecă de la sine.

Prevenția primară se face prin vaccinarea contra principalului agent patogen, papilloma virus. Știm că inițial campania de vaccinare nu a înregistrat un mare de succes, însă lucrurile au evoluat și vaccinarea a devenit mai eficientă, se face acum cu o varianta pentru 9 tulpini – 2 de low risk (risc scăzut) și 7 de high risk (risc ridicat), care acoperă cca 90% dintre tulpinile care pot duce la cancerul de col.

„Societatea Română de Obstetrică Ginecologie s-a angrenat permanent în acest efort, de a conștientiza importanța vaccinării adolescentelor. Ne-am străduit ca împreună cu media, să facem femeile să înțeleagă necesitatea acestui vaccin. Uneori nu este de ajuns, trebuie să implicăm și medicina primară, medicii de familie, ca liant între tânăra adolescentă și părinte. Mama se poate duce cu tânăra la medicul de familie, încă de la 9-10 ani, înainte de debutul vieții sexuale. Vaccinul este gratuit. De aceea, cred că prevenția pleacă de la o corectă informare a părinților, a copiilor, a școlii. Trebuie să rupem două bariere: frica părinților, pe de altă parte, a corpului medical, de la medicina primară la medicul specialist”, a explicat Prof Dr Elvira Brătilă.

Un alt subiect de interes privit tot ca metodă de prevenție a acestui tip de cancer, o reprezintă screening-ul. Screening-ul pentru cancerul de col uterin reprezintă una dintre principalele metode pentru detecția leziunilor pre-canceroase în stadii incipiente, în așa fel încât tratamentul să aibă o eficiență cât mai mare. Acesta presupune efectuarea testului Babeș – Papanicolau sau a tipajului HPV.

Când e chirurgia o soluție în tratamentul cancerului de col

Din păcate, cancerul de col evoluează tăcut, iar atunci când dă semne, frecvent sângerare sau durere, este într-un stadiu avansat. Se vorbește de stadiu avansat atunci când tumorile depășesc 2cm.

Tratamentul chirurgical al cancerului de col urmează tendința medicinei personalizate. „Tailoring surgery” înseamnă abordarea chirurgicală individualizată, în funcție de vârstă, de stadiul și extinderea cancerului.

Tratamentul chirurgical al cancerului de col uterin trebuie evaluat nuanțat, în funcție de dimensiunea tumorii. Pentru tumori sub 2 cm, stadiul 1A1, 1A2, 1B1 există șansă de supraviețuire de 98%, cu o chirurgie conservatoare, în care demersul terapeutic cu viză oncologică va urmări excizia leziunilor, dar și conservarea capacității de procreere a femeii, fiind în general vorba despre femei tinere, cu potențial reproductiv.

Ultimul studiu al Societății Europene de Oncologie Ginecologie relevă faptul că indiferent de calea de abord, clasic sau minim invaziv, pentru tumorile sub 2cm, se înregistrează aceeași rată de supraviețuire și de recidivă.

Prof. Dr. Elvira Brătilă realizează încă din 2006 chirurgia conservatoare a cancerului de col uterin, la nivelul acelui an efectuând intervenția pe cale vaginală cu limfadenectomie laparoscopică. Din 2014, medicul realizează intervenția total laparoscopic, iar din 2017, odată cu introducerea chirurgiei robotice, dă startul acestei noi tehnici, cu beneficii de necontestat pentru chirurg și paciente, fiind primul chirurg care a realizat limfadenectomia pelvică, urmată de trachelectomie – excizia colului cu țesutul înconjurător-pe cale minim invazivă exclusiv.

Citeste articolul complet