Omul din spatele halatului alb – interviu cu Prof. Dr. Elvira Brătilă

Dr. Elvira Brătilă

 Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică–ginecologieProfesor de Disciplină Obstetrică Ginecologie la UMF „Carol Davila”, fondator al Endomedicare Academy, prima academie de endometrioza din Romania.

Medicul s-a specializat ȋn chirurgie ginecologică robotică, laparoscopie ginecologică și obstetricală, proceduri imagistice ginecologice, precum ultrasonografie, colposcopie si alte proceduri de investigare si tratament a afecţiunilor ce afectează sănătatea femeilor, cu un interes deosebit pentru prezervarea fertilităţii și tratamentul afecţiunilor ginecologice ce determină infertilitatea.

Fiind primul chirurg ginecolog care a introdus in România chirurgia robotică ginecologică prin intermediul platformei da Vinci, activitatea profesională a Dnei. Prof. Dr. Elvira Brătilă reunește ȋntreaga arie de tehnici chirurgicale: de la chirurgie robotică, la abordarea minim invazivă laparoscopică, chirurgia vaginală clasică și tehnici ce vizează domeniul rezervat uroginecologiei și oncologiei ginecologice, tratamentul chirurgical al cancerelor de sfera genitală. 

În domeniul chirurgiei minim invazive Dna. Prof. Elvira Brătilă are o vastă experiență în sfera cancerelor ginecologice, remarcandu-se prin practicarea operațiilor conservatoare pentru cancer de col, precum trachelectomie radicală cu limfadenectomie pelvică,  realizând în premieră în România aceasta intervenție pe cale total laparoscopică.

Doamna. Prof. Dr. Elvira Brătilă, v-ați ales această profesie sau profesia v-a ales pe Dumneavoastră?

Adevărul este că mi-am pus de multe ori această întrebare. Acum, după atâția ani am tras concluzia că viața se compune dintr-o serie de întâmplări și de întâlniri care te conduc pe drumul pe care trebuia să fii, mai devreme sau mai târziu. Este și o sămânța de divin, Dumnezeu ne pune în cale tot ce avem nevoie să ne desăvârșim că oameni.

Am ales drumul acesta cam la finalul clasei a 11-a. Mă pasiona fizica atomică. Am învățat apoi o vreme pentru ASE. Nu eram foarte convinsă nici într-o direcție, nici în cealaltă. Am întâlnit apoi un om care mi-a călăuzit pașii spre această alegere. O fosta călugăriță a fost acest om. Ea mi-a sădit prima dată această idee: “De ce nu dai tu la medicină?” m-a întrebat. După ce am intrat la facultate, timpul parcă a zburat. În anul III am avut ocazia să fac semiologie la Colțea, o școală foarte bună. Îmi amintesc de Prof. Brukner, un om deosebit care știa să îți trezească interesul pentru materie. Am început să prind gustul profesiei. La rezidențiat știam că vreau să optez pentru o specialitate chirurgicală. După multe întrebări și opțiuni, am ales obstetrica-ginecologia, pe care am învățat-o extrem de ușor. Parcă totul “venea din mine”.

Ați ales o specializare dificilă, una dedicată prin excelență femeii. V-a împlinit această alegere?

Mă fascinează în fiecare zi, cu fiecare caz ȋn parte, pentru că femeia este un întreg univers, iar rolurile pe care ea le îndeplinește sunt foarte complexe, fiecare și împreună. Este dătătoare de viață, este mama de copii, este soție sau parteneră de cuplu, este implicată și are rolul ei în societate. Am ales să o însoțesc în toate călătoria ei și să fiu acel medic, acea sfătuitoare în clipele în care trece prin boli și suferințe. Sunt omul pe care ea se poate baza în momentele dificile. Nu-i o muncă simplă, dar mă împlinește să știu că am schimbat în bine destine. Nu-i nimic mai frumos decât să mă întâlnesc peste ani cu paciente care au trecut prin boli grave și care acum îmi vorbesc despre o viață personală împlinită, despre cuplul lor, despre copii, despre profesie. Acestea sunt satisfacțiile unui medic.

Sunteți tot timpul implicată în activități de mentorat, ați inițiat anul trecut un proiect “Inspiris Mentorship Program”, prin care doriți să inițiați și alți chirurgi în tainele chirurgiei minim-invazive.

În această profesie procesul de învățare este continuu. Am apreciat întotdeauna profesorii și medicii care dezvoltă echipe și îi ajută pe oamenii din jur să evolueze. Așa cum eu am avut șansa să cresc lângă oameni remarcabili, așa îmi doresc să pun la dispoziția mai tinerilor colegi sau altor specialiști experiența pe care am acumulat-o. În ideea aceasta am lansat și proiectul de mentorat, care are un motto sugestiv: “Descoperă. Inspiră. Aspiră”. El vorbește într-o cheie specifică domeniului nostru despre “Evoluție”. Ea înseamnă să “descoperi” în tine resursele pentru a deveni un profesionist desăvârșit, să nu renunți la “a aspira” spre mai bine și să te lași “inspirat” de alți specialiști pentru a deveni în fiecare an mai bun, raportat la propriul standard și apoi, firesc, în fața societății medicale. Cred că tot secretul evoluției constă în a merge pas cu pas mai departe. Să nu renunți.

Citeste articolul complet