Prof. Dr. Ioan Coman: Peste 350 de operații robotice, în principal pentru cancer prostatic

Prof. Dr. Ioan Coman - Chirurgie Robotica - Cluj

După demararea programului național de chirurgie robotică urologică la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca în 2009, după efectuarea a peste 350 de operații robotice, în principal pentru cancer prostatic dar și pentru cancer renal, de vezică urinară, limfadenectomii retroperitoneale, pentru tumori testiculare și operații reconstructive, pentru patologia de tract urinar superior, a fost extrem de frustrant pentru mine și echipa de tineri urologi de la Spitalul Municipal din Cluj să întrerupem această activitate din motive financiare.

Nu puteam accepta ca această experiență să nu fie fructificată și dezvoltată în continuare, având în vedere rezultatele obținute dar și interesul deosebit al tinerilor mei colaboratori și al studenților mediciniști, care au înțeles că nu doar viitorul dar și prezentul este al chirurgiei robotice.

Noi am avut șansa deosebită de a fi susținuți în implementarea roboticii la Cluj-Napoca de către colectivul de urologi de la Institutul European de Oncologie din Milano, în principal de către Prof. Dr. Ottavio De Cobelli și Victor Deliu Matei, ceea ce ne-a facilitat evoluția rapidă pe curba de învățare și efectuarea într-un scurt timp de la debutul în chirurgia robotică a unor operații de mare complexitate.

Citeste articolul complet