Al doilea „maraton” de transplant renal: patru cupluri în trei zile

centru transplant

La început de an 2019, Spitalul Sf. Constantin din Braşov, prin Centrul de Transplant Renal „Profesor Gilles Mentha”, organizează un nou „maraton ”al transplantului, de data aceasta patru cupluri urmând să fie operate în trei zile de către o echipă formată din specialişti din Geneva, Ghent, Cluj, Târgu-Mureş şi Braşov. În iunie 2018, trei pacienţi în două zile primind o nouă şansă la viaţă de la partenerii lor.

Pacienţi din Chişinău, Iaşi, Sibiu şi Bucureşti sunt operaţi la Braşov folosindu-se tehnici chirurgicale de vârf, unice în peisajul transplantului din România. Printre acestea prelevarea rinichiului de la donator prin tehnica robotică DaVinci, dar şi o tehnică în premieră în Europa de Est, transplantul robotic sau RAKT „Robotic Assisted Kidney Transplantation”, în care suturile vasculare şi implantarea ureterului în vezica urinară se vor realiza folosind robotul DaVinci.
Laurențiu și Mirela sunt primii pacienți din Europa de Est care beneficiază de această tehnică. Tânărul de 26 de ani a fost diagnosticat cu o boală autoimună a rinichilor și în numai un an a ajuns la dializă. Singura lui șansă la o viață normală este un transplant renal, iar soluția salvatoare pentru tânărul bucureștean a venit de la Brașov, de la Spitalul Sf. Constantin, dar și de la iubita sa, care s-a dovedit a fi compatibilă.

Citeste articolul complet