Chirurgia obezitatii

Chirurgia bariatrica - da vinci

Scopul chirurgiei bariatrice este de a reduce capacitatea organismului de a absorbi si depozita caloriile. Aceasta se obtine prin utilizarea tehnicilor bariatrice restrictive sau de malabsorbtie.

Tehnicile restrictive reduc dimensiunile stomaului, limitand volumul de mancare ce poate fi ingerat la o masa. Interventiile restrictive includ bandarea gastrica ajustabila si bypass-ul gastric Roux en Y, desi acesta din urma este si o tehnica de malabsorbtie.

Tehnicile de malabsorbtie reduc capacitatatea organismului de a depozita caloriile prin deturnarea alimentelor din zonele tubului digestiv ce abosrb caloriile. Tehnicile majore de malabsorbtie includ deturul biliopancreatic si deturul biliopancreatic cu comutare duodenala. Toate aceste interventii sunt folosite in mod curent si s-au dovedit eficiente.

Tehnica bypass-ului gastric

Bypass-ul gastric este cea mai comuna tehnica de chirurgie bariatrica utlizata in Statele Unite. 1 Ea ofera o combinare a tehnicilor restrictive si de malabsorbtie, ceea ce pare a fi o metoda foarte eficienta de scadere ponderala. Mai mult este considerata ca standard de aur in tratamentul chirurgical.1

Desi bypass-ul gastric a devenit o interventie relativ comuna, aceasta tehnica implica si riscuri serioase. De exemplu printre potentialele complicatii precoce se numara sangerarea, infectarea, scurgerile prin anastomozele incompetente, formarea de trombi in venele membrelor inferioare ce pot migra spre plamani sau inima.2 Chirurgul trebuie sa aiba o imagine excelenta asupra campului operator, un control si dexteritate foarte buna pentru a putea realiza cu succes aceasta interventie dificila.

Chirurgia bariatrica se poate realiza prin abord deschis, ceea ce implica incizii abdominale mari, prin laparoscopie conventionala sau laparoscopie asistata robotic (chirurgia da Vinci). Pentru abordul laparoscopic se folosesc instrumente subtiri asemanatoare unor tije ce sunt introduse prin incizii mici si urmarite prin intermediul imaginilor de la o camera video endoscopica. Majoritatea interventiilor bariatrice se realizeaza in prezent laparoscopic deoarece implica incizii mai mici, mai putin traumatizante, spitalizarea este mai scurta iar complicatiile postoperatorii, in special herniile, sunt mai rare. 4

Desi laparoscopia conventionala este larg folosita pentru bypass-ul gastric, nu toti pacientii se preteaza acestei tehnici. In cazul pacientilor extrem de obezi, care au mai avut interventii abdominale sau cu probleme medicale complicate este posibil sa fie recomandata chirurgia deschisa.3 Sistemul de chirurgie da Vinci s-a dovedit de ajutor in depasirea acestor provocari printr-o ergonomie imbunatatita, imagine si instrumente.4,5

Este necesara chirurgia pentru dumneavoastra?

Chirurgia bariatrica poate fi pasul urmator pentru cei ce raman in continuare obezi in ciuda tratamentelor nechirurgicale, in special daca au si afectiuni determinate de obezitate. Oricine are de gand sa urmeze un astfel de tratament trebuie sa inteleaga ce implica acesta. Urmatoarele intrebari va vor ajuta sa va decideti daca vi se potriveste tratamentul chirurgical.

Pentru informatii suplimentare sau programari, va rugam sa ne contactati!

Sunteti:

 • cu sanse reduse de a scadea in greutate sau de a pastra greutatea obtinuta prin metode nechirurgicale?
 • bine informat aupra tehnicii chirurgicale si efectelor tratamentului?
 • hotarat sa scadeti in greutate si sa va imbunatatiti sanatatea?
 • constient de modul in care se va schimba viata dumneavoastra dupa operatie (modificari date de efectele secundare, inclusiv obligatia de a mesteca bine hrana si imposibilitatea de a manca mese bogate)?
 • constient de potentialul risc al unor complicatii, restrictiile alimentare si rarele esecuri?
 • hotarat sa mancati sanatos si sa aveti activitate fizica, sa va prezentati la control si sa luati suplimentele de vitamine si minerale?

Tineti minte: nu exista nici o garantie pentru nici o metoda, inclusiv pentru cea chirurgicala, de a determina si mentine scaderea ponderala. Succesul este posibil doar prin cooperarea maxima si hotararea de a urma regimul si modificarile modului de viata si de a va prezenta periodic la control.

1. American Society for Metabolic and Bariatric Surgery. Metabolic & Bariatric Surgery
Fact Sheet.
2. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). “ Open and Laparoscopic Bariatric Surgery.” Bariatric Surgery for Severe Obesity. https://win.niddk.nih.gov/publications/gastric.htm#complications
3. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Longitudinal Assessment of Bariatric Surgery (LABS). https://win.niddk.nih.gov/publications/labs.htm#whydid
4. Snyder BE, Wilson T, Scarborough T, Yu S, Wilson EB. Lowering gastrointestinal leak rates: a comparative analysis of robotic and laparoscopic gastric bypass.J Robotic Surg. 2008.
5. Jacobsen G, Berger R, Horgan S. The role of robotic surgery in morbid obesity. J Laparoendosc Adv Surg Tech A. 2003 Aug;13(4):279-83.
6. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). “Is Surgery for You?” Bariatric Surgery for Severe Obesity. https://win.niddk.nih.gov/publications/gastric.htm#issurgfor

 

Scaderea ponderala – bypass-ul gastric da Vinci

Bypass gastric – da Vinci

Daca medicul v-a recomandat tratamentul chirurgical pentru a scadea in greutate, este posibil sa beneficiati de bypass-ul gastric da Vinci, poate cea mai eficienta si mai putin invaziva tehnica chirurgicala de reducere a greutatii. Bypass-ul gastric da Vinci ii permite chirurgului sa asigure un tratament conform standardului de aur pentru scaderea ponderala folosind doar cateva incizii mici.

Bypass-ul gastric da Vinci ii confera chirurgului numeroase avantaje precum o ergonomie mai buna, o imagine si instrumentatie superioara.2 Aceste avantaje ii permit chirurgului sa realizeze un abord minim invaziv chiar si in cazul pacientilor cu obezitate extrema. Laparoscopia asistata robotic da Vinci s-a dovedit a reduce durata interventiei si a reduce semnificativ riscul de aparitie a complicatiilor serioase fata de laparoscopia conventionala.

Asemenea laparoscopiei conventionale, bypass-ul gastric da Vinci ofera mai multe benefici potentiale fata de chirurgia traditionala deschisa precum:3

 • durere mult diminuată;
 • pierdere mult mai mică de sânge;
 • mai puţine complicaţii;
 • cicatrici mai mici;
 • durată mai redusă de spitalizare;
 • revenire mai rapidă la activităţile curente;
 • durere mult diminuată;
 • pierdere mult mai mică de sânge;
 • mai puţine complicaţii;
 • cicatrici mai mici;
 • durată mai redusă de spitalizare;
 • revenire mai rapidă la activităţile curente;
Pentru informatii suplimentare sau programari, va rugam sa ne contactati!

Ca si in cazul celorlalte tehnici chirurgicale, aceste beneficii nu pot fi garantate, deoarece rezultatele chirurgicale de pind de pacient si de interventie.Desi chirurgia da Vinci este considerata sigura si eficienta, ea poate fi nepotrivita pentru anumite persoane. De fiecare data intrebati-va medicul in legatura cu toate optiunile terapeutice, cat si despre riscurile si beneficiile lor.