Cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar este al doilea cel mai frecvent tip de cancer întâlnit în Statele Unite. În 2019, au fost diagnosticate 228 de milioane de cazuri.

Există 3 tipuri de cancer pulmonar. Aproximativ 85% dintre cazuri sunt cele fară celule mici. Acestea includ carcinomul, adenocarcinomul și carcinomul cu celule mari. Cancerul cu celule mici afectează în jur de 10-15% dintre pacienți iar tumora carcinoidă, până la 5%.

Cancerul pulmonar

Simptome

Din nefericire, cancerul pulmonar oferă simptome tardiv, în cele mai multe cazuri. Acest tip de cancer este greu de detectat timpuriu, din cauza lipsei simptomelor, motiv pentru care rata mortalității este foarte mare.

Există, totuși, câteva posibile simptome și se recomandă vizita medicală, la apariția acestora:

  • Tuse prelungită;
  • Durere în piept si spate;
  • Expectorație cu sânge;
  • Dificultate în respirație;
  • Pierdere bruscă în greutate;
  • Răgușeală;
  • Junghi toracic.

 

Opțiuni de tratament pentru cancerul pulmonar

Cancer pulmonar

Opțiunile de tratament alese de echipa medicală vor depinde de etapa bolii, dacă aceasta a cuprins și nodulii limfatici apropiați, de vârstă și starea generală de sănătate. În funcție de acești factori, medicul poate recomanda chirurgia, chimioterapia, imunoterapia, ablația cu radiofrecvență, radioterapia sau o îmbinare a acestora.

Operația chirugicală poate fi recomandată, mai ales în stadiile incipiente ale afecțiunii. Pentru a înțelege opțiunile chirurgicale, este important ca pacientul să știe că plămânii sunt împărțiți în secțiuni, denumite lobi. În urma intervenției, poate fi necesară îndepărtarea unei părți a unui lob, unui lob întreg sau chiar a unuia dintre plămâni.

Chirurgia deschisă tradițională implică o incizie lungă, între coaste, apoi deschiderea acestora pentru ca medicul să aibă acces către zona afectată.

Chirurgia minin invazivă folosește incizii mici, prin care chirurgul introduce aparatura medicală împreună cu o cameră, pentru a putea efectua intervenția. În chirurgia asistată video, medicul urmărește video intervenția și folosește niște instrumente lungi, fiind ajutat de camera video care mărește zona de lucru.

 

Chirurgia robotică da Vinci

Chirurgul poate utiliza această tehnică pentru diferite tipuri de intervenții, precum lobectomia, rezecția în unghi sau segmentarea parțială a unui lob pulmonar, prin câteva incizii mici. În timpul intervenției, medicul stă lângă pacient și operează cu ajutorul unei console. Camera și aparatura de înaltă precizie ajută chirurgul să efectueze intervenția la un nivel ridicat.

Beneficii

Studiile sugerează posibilele beneficii ale unei lobectomii realizate cu ajutorul metodei da Vinci:

  • Posibile complicații reduse;
  • Durată de spitalizare redusă;
  • Șanse posibil mai mici de trecere către chirurgia deschisă.