Argumentele profesorului Ioan Coman, celebru chirurg urolog din Cluj Napoca, expuse într-un interviu.
Argumentele profesorului Ioan Coman, celebru chirurg urolog din Cluj Napoca, expuse într-un interviu.
Cornel Nistorescu: Dacă ați fi pentru o zi Ministrul Sănătății, care sunt primele trei lucruri care le-ați schimba din acruala Lege a sănătății?
Prof. Ioan Coman: Cam greu într-o singură zi, dar probabil că printr-un orar prelungit aș profita de această funcție pentru a mă adresa în egala măsură celor 3 piloni pe care trebuie să se sprijine activitatea unui ministru al Sănătății.
Primului pilon, pacientul, aș încerca să îi ofer șansa unei decontări reale a serviciului medical care i se acordă, indiferent dacă pacientul se adresează pentru afecțiunea lui unei unități medicale din sistemul de stat sau din cel privat. Consider că pacientul are dreptul să își aleagă medicul și spitalul unde să fie tratat și, prin urmare, asigurarea sa medicală să deconteze fără restricție serviciul medical în locul și la medicul în care pacientul are încredere.
Al doilea pilon, medicul, să beneficieze de o remunerare pentru activitatea sa medicală în funcție de criterii obiective de performanță, iar angajarea sa să fie pe perioada determinată de maximum 5-6 ani, cu evaluare anuală; reînnoirea contractului de colaborare cu spitalul să se facă doar în funcție de îndeplinirea acestor criterii de performanță și de rezultatele evaluărilor pe care acesta le obține pe parcursul anilor din partea pacienților.
Pilonul al treilea, spitalul, să aibă posibilitatea de a câștiga resurse suplimentare de finanțare prin dezvoltarea parteneriatului public-privat, după modelul țărilor occidentale (Italia, Franța, Germania, etc.) . Acolo, în spitalele de stat, pot fi tratați și pacienți privați care plătesc suplimentar pentru dreptul de a-și alege medicul care să îi trateze în spitalul respectiv.
Cornel Nistorescu: Domnule profesor, mă tem că sistemul ar lua foc. Cel puțin în primul moment.
Prof. Ioan Coman: Nu știu. E posibil. Pe urmă, ar înțelege!
Cornel Nistorescu: Credeți că liberalizarea parteneriatului public-privat în sistemul medical ar putea contribui la creșterea calității actului medical din sistemul de stat?
Prof. Ioan Coman: Da, categoric, ar fi o infuzie valorică incontestabilă, iar beneficiarul principal ar fi pacientul. Dotarea spitalelor cu aparatură performantă și personalul medical remunerat corect ar face ca pacientul să beneficieze de standarde înalte de calitate în soluționarea problemei sale medicale.
Cornel Nistorescu: Credeți că medicii care lucrează în sistemul sanitar de stat ar trebui opriți să lucreze în timpul liber în sistemul privat, pentru a evita concurența neloială?
Prof. Ioan Coman: Ar fi corect, dar, pentru moment, sistemul medical din România nu cred că își permite acest „lux”.
Cornel Nistorescu: Considerați că medicii din sistemul de stat sunt azi remunerați corespunzător nivelului lor de pregătire profesională? Sunt ei stimulați să se implice în decizii terapeutice majore, moderne, încărcate de o mare responsabilitate medico-legală?
Prof. Ioan Coman: Deși, în ultimii ani, remunerația medicilor și a personalului medical a fost substanțial îmbunătățită comparativ cu a altor categorii profesionale, există însă o nemulțumire în lumea medicala legată de faptul că salarizarea este uniformă, fapt care nu stimulează asumarea răspunderii pentru cazurile grave și de mare complexitate, nu stimulează competitivitatea, ci mai degrabă neimplicarea și autosuficiența.
Cornel Nistorescu: Ați modifica ceva și ce anume din legea malpraxisului medical?
Prof. Ioan Coman: Aș crește atribuțiile și puterea de decizie a comisiilor de specialitate ale Colegiului Medicilor în soluționarea cazurilor de malpraxis, fiind convins că doar membrii acestora pot evalua corect o anumită situație medicală în care este pusă în discuție competența și implicarea medicului curant.
Cornel Nistorescu: Nu este riscant ca banii de la Casa de Asigurări de Stat să urmeze pacientul indiferent dacă acesta este tratat la stat sau la privat?
Prof. Ioan Coman: Categoric, nu! Consider că este dreptul pacientului să decidă unde dorește să i se dirijeze banii care i-au fost reținuți de-a lungul anilor de muncă, în fond sunt banii pacientului și e dreptul lui să decidă unde dorește sa fie tratat.
Cornel Nistorescu: Ar fi utilă o mai mare responsabilizare a rezidenților în medicină, astfel încât progresiv să poată rezolva pe răspundere proprie cazuri tot mai complexe, pe măsura pregătirii lor progresive de specialitate?
Prof. Ioan Coman: Da, sub îndrumarea cadrelor didactice și pe măsura câștigării experienței în practica medicală atestată la finalul fiecărui an de rezidențiat, medicii rezidenți trebuie învățați să-și asume răspunderea în mod progresiv și nu brusc doar la absolvirea rezidențiatului și în momentul atestării ca medici specialiști.