“Atunci când m-am așezat la consola robotului, am simţit că mă aflam acolo de când lumea”, ȋși amintește Prof. Dr. Elvira Brătilă (foto) prima intervenţie realizată robotic. Fiind primul chirurg ginecolog care a realizat intervenţii ginecologice cu noua tehnologie robotică, medicul simte că acest progres a adus un pas ȋnainte pentru chirurg, dar mai ales pentru recuperarea pacientelor post-intervenţii ginecologice. Abordarea robotică redă cel mai bine conceptul minim invaziv, pentru că ajută chirurgul să își maximizeze abilităţile chirurgicale și să depășească limitele umane, ȋn actul chirurgical.
Chirurgia robotică este o formă avansată de chirurgie minim invazivă. În timpul intervenției chirurgicale peretele abdominal nu se mai incizează, se practică 4 incizii mici, care permit recuperarea rapidă postoperatorie. Sistemul da Vinci este o platformă sofisticată de chirurgie robotică, menită a amplifica și a extinde capacitățile chirurgului. Cu ajutorul da Vinci, prin intermediul acestor incizii sunt introduse 4 trocare special concepute pentru a reduce trauma de la nivelul peretelui abdominal cu scopul de a reduce durerea postoperatorie. Prin aceste trocare sunt introduse instrumentele de lucru miniaturizare și o cameră 3D de înaltă definiție. Vizualizarea 3D a câmpului operator permite o claritate superioară pentru vizualizarea anatomiei, o mărire de până la 10 ori a structurilor din pelvis. Din acest motiv, gesturile chirurgicale sunt mult mai sigure deoarece în aceste spații există structuri vasculare și nervoase care trebuie protejate.
Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie, explică procesul de formare și certificare ȋn chirurgie robotică: “Pot spune că pregătirea și supraspecializarea în această nouă tehnică nu este deloc simplă, este o combinație de teorie, practică și multă viziune despre integrarea practicii anterioare, obținută în ani de chirurgie clasică, vaginală și laparoscopică. Pentru oricine asumă o inovaţie ȋn medicină, acest fapt rămâne un act de curaj și o mare provocare, o asumare de bune și rele!”
A te certifica ȋn chirurgie robotică este un proces continuu de ȋnvăţare. Procesul de învățare debutează online, prin cursuri și învățământ la distanță, susținute ȋn centrele specializate din Franța, Belgia, Italia pentru Europa sau ȋn SUA. Pasul următor este pregătitea specializată, respectiv training în chirurgie robotică în respectivul centru. Specializarea se face diferit pentru chirurgul care lucrează la consolă, pentru ajutorul său, fiecare realizând un anumit tip de pregătire, ce se soldează cu un tip de atestat. Etapa următoare constă în intervenții chirurgicale asistate de un mentor, un proctor extern, care supervizează intervenția și poate interveni să îți faciliteze procesul de învățare. Această etapă durează între 3-4 luni, supervizare a 9 intervenții, socotite standardul pentru a stăpâni această nouă tehnică. Este foarte important ca după primele 9 intervenţii chirurgul să înceapă să realizeze frecvent aceste operaţii, astfel încât să înceapă să iși facă “o rutină”, manualitate și practică, pentru a își maximiza abilitățile în acest tip de chirurgie. Urmează o etapă de “case observation”, cursuri și training-uri unde poți asista la cazuri complexe, poți pune întrebări, poți învăța de la colegi din centrele de referință in robotică. După 50 de intervenții poți deveni, la rândul tău, mentor pentru alți chirurgi sau poți alege centre unde să predai ștafeta ca “robotic surgeon locator.”
Tipuri de intervenţii chirurgicale sunt adresabile chirurgiei robotice
Chirurgia robotică a venit ca o alternativă la chirurgia laparoscopică convențională menită să depășească anumite limitări legate de percepția profunzimii sau disecția minuțioasă impusă de cazurile oncologice, ȋn endometrioză în stadii avansate și alte tipuri de intervenții, cazuri dificile și greu de rezolvat pe cale clasică sau laparoscopică.
Ȋn ce privește alegerea unei tehnici chirurgicale, abordăm astăzi cu robotul Da Vinci cazuri din ce in ce mai complexe: pacienți având comorbidități asociate sau un status delicat, ce justifică aceasta cale mai precisă, cu beneficii de necontestat pentru paciente. Cazuri de cancere de endometru la paciente cu obezitate morbidă, rezolvarea unei histerectomii de uter fibromatos, fibroame de dimensiune mari, chirurgia endometriozei profunde etc.. Sunt numai câteva exemple de intervenții în care robotul Da Vinci maximizează beneficiile pentru paciente.