Principalele intervenții urologice în care este folosită tehnologia da Vinci sunt prostatectomia, nefrectomia parțială, cistectomia, pieloplastia și lista continuă. Cum se desfășoară o astfel de intervenție și ce presupune ea detaliază, pentru Doctorul zilei, dr. Cristian Surcel, șeful Urology Robotic Center – Spitalul Monza.
Prostatectomia este „operația prin care este eliminată întreaga prostată împreună cu veziculele seminale și ganglionii de la nivelul pelvisului la pacienții cu cancer de prostată localizat sau/și local avansat”, explică specialistul. La nefrectomia parțială, în funcție de starea pacientului și de localizarea tumorii, scopul este să salvez o parte cât mai mare din rinchi și este indicată în special la pacienții cu tumori renale mici.
Cistectomie
„Când spun cistectomie, mă refer la chirurgia cancerului infiltrativ al vezicii urinare. Cistectomia se poate realiza printr-o intervenție chirurgicală deschisă sau prin una minim invazivă folosind sistemul da Vinci. De asemenea, dacă vine un pacient cu o obstrucție urinară înaltă, adică o leziune care blochează fluxul de urină între bazinet și ureter, atunci eu trebuie să elimin blocajul și să reatașez partea sănătoasă a rinichiului la partea sănătoasă a ureterului. Această intervenție chirurgicală se numește pieloplastie și este o operație de reconstrucție urinară”, dezvăluie dr. Cristian Surcel, șeful Urology Robotic Center – Spitalul Monza din Capitală.